Partifæller og støtteparti: Vi kan ikke støtte Mays brexit-plan

Medlemmer af Theresa Mays eget parti opfordrer til ikke at støtte brexit-aftale.

Jacob Rees-Mogg er medlem af de konservative og formand for ERG-gruppen, der ikke vil støtte Mays skilsmisseaftale. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Den EU-skeptiske ERG-gruppe i Theresa Mays konservative parti opfordrer partifællerne til ikke at støtte premierministerens brexit-aftale, der efter planen skal til afstemning i aften.

Det beretter blandt andre The Guardian.

- I lyset af vores og andres juridiske analyser anbefaler vi ikke, at man accepterer regeringens udspil i dag, lyder det ifølge mediet fra Sir Bill Cash, som er medlem af Underhuset for de konservative og medlem af den EU-skeptiske ERG-gruppe.

Gruppen, European Reseach Group, tæller cirka 20 konservative lovgivere, som ønsker et klart brud med EU.

Meldingen fra ERG er ikke ensbetydende med, at de vil stemme imod aftalen, men indebærer, at de ikke vil lægge stemmer til den.

Heller ikke hendes nordirske støtteparti, DUP, vil stemme for. Det oplyser de i en pressemeddelelse, hvor de siger, at EU har handlet "uforsonligt".

May har brug for at flytte rigtig mange stemmer i sin retning. Ved sidste afstemning om hendes skilsmisseaftale tabte hun nemlig med en historisk stor margin på 230 stemmer.

Har fået punkteret sin plan

Siden Theresa May i midten af januar fik nedsablet den skilsmisseaftale, som hun indgik med EU i november, har hun kæmpet for at få en mere spiselig aftale fra EU.

I går rejste hun så til Strasbourg i 11. time for at få vigtige garantier fra EU, der skulle gøre det muligt for hende at sælge aftalen til sit parlament i dag.

Det lykkedes hende at sikre sig juridisk bindende tilføjelser til brexit-aftalen. Men spørgsmålet har været: Er det nok?

Siden nyheden i aftes har manges øjne været rettet mod Geoffrex Cox, som er den britiske regerings juridiske chef. Han er politisk uafhængig og har fået til opgave at vurdere aftalen, inden Underhuset i aften skulle vende tommelfingeren op eller ned.

I eftermiddag kom hans melding, og den var dårligt nyt for May: Storbritannien risikerer fortsat at være bundet til blandt andet EU’s toldunion i al evighed med den nyeste reviderede brexit-aftale, lyder hans vurdering.

Medier kunne derfor berette, at Mays aftale hang i en tynd tråd, fordi mange britiske parlamentarikere frygtede, at Storbritannien ikke selv kan vælge at forlade den såkaldte irske bagstopper.

Det har været et centralt krav fra de stærkeste EU-modstandere i hendes eget konservative parti og fra May-regeringens nordirske støtteparti DUP. Derfor har mange øjne også været rettet mod dem. Magasinet Politico berettede fra morgenstunden, at dusinvis af konservative forventedes at følge DUP.

Med meldingen fra DUP ser der ud til at blive endnu sværere for May at flytte stemmer over mod et ja til skilsmisseaftalen.

Facebook
Twitter