Tema Krigen i Syrien

Passagerflyet MH17 blev skudt ned af russisk raket over Ukraine

Raket blev affyret fra det østlige Ukraine, som var under separatisters kontrol, siger efterforskere.

MH17 blev skudt ned af russisk raket Efterforskere fastslår, at det malaysiske passagerfly MH17 blev nedskudt af missil transporteret fra Rusland. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)

Internationale efterforskere fastslår, at det malaysiske passagerfly MH17 i 2014 blev nedskudt af et BUK-missil transporteret fra Rusland til det østlige Ukraine.

- MH17 blev skudt ned fra den oprørskontrollerede landsby Pervomajsk, siger et internationalt hold af efterforskere fra Holland, Australien, Belgien, Malaysia og Ukraine, som onsdag fremlægger resultaterne af en omfattende efterforskning af nedskydningen.

- Missilet blev affyret fra Pervomajsk i det østlige Ukraine, som var kontrolleret af prorussiske separatister. Det var blevet transporteret fra Rusland til det østlige Ukraine, hedder det.

Over 100 efterforskere har deltaget i de omfattende undersøgelser, som har omfattet alle vragdele, der har ligget i snesevis af containere.

Efterforskere har identificeret 100 potentielle mistænkte

Efterforskerne siger, at de har identificeret 100 personer, som er potentielle mistænkte i forbindelse med nedskydningen af passagerflyet.

Robby Oehlers, som er fætter til det 20-årige offer Daisy Oehlers, siger, at efterforskerne har fortalt, at det Buk-missilsystem, som blev anvendt, var blevet flyttet til Ukraine fra Rusland. Det blev flyttet tilbage til Rusland umiddelbart efter nedskydningen.

Kreml sagde i en erklæring inden offentliggørelsen af efterforskernes rapport, at radardata viste, at flyet ikke blev skudt ned af en raket affyret fra de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

- Vores data er klare. Der var ingen raket. Hvis der var en raket, så kunne den være affyret fra hvor som helst, sagde en talsmand for Kreml, før efterforskerne fremlagde deres resultater.

298 passagerer og besætningsmedlemmer blev dræbt ved styrtet.

Fakta om missilsystemet

  • Missilsystemet har ifølge den britiske avis The Guardian kodenavnet Grizzly i Nato-kredse - eller Bjørnen på dansk.
  • Ifølge analytiker og orlogskaptajn Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet har SA-11-missilet en rækkevidde på 25 kilometer.
  • Det bevæger sig med tre gange lydens hastighed eller 1000 meter i sekundet.
  • Missilet er et såkaldt jord til luft-missil, sidder på en lastbil og styres fra jorden med en radar, som kan låse missilet fast på målet.
  • Systemet blev oprindeligt udviklet i Sovjetunionen under den kolde krig i 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne.
  • Det er ifølge Johannes Riber Nordby oprindeligt blandt andet designet til at nedskyde hurtige jagerfly og var beregnet til at stå imod flyangreb, som man frygtede ville ramme Sovjetunionen under den kolde krig.
  • Siden er missilet løbende udviklet, og ifølge analytikeren har både ukrainsk og russisk militær missilerne.
  • Kilde: Forsvarsakademiet og The Guardian

/ritzau/Reuters