Tema Zikavirus

Patient smittet med zikavirus af bloddonor

Det berygtede zikavirus har spredt sig gennem en blodtransfusion, bekræfter brasilianske sundhedsmyndigheder.

Ifølge de brasilianske sundhedsmyndigheder kan zikavirus smitte gennem blodtransfusioner. Tidligere har man ment, at virusset kun smittede ved myggestik. (Foto: CDC © Scanpix)

Zikavirusset har smittet en person gennem en blodtransfusion fra en donor, som var smittet af det myggebårne virus. Det bekræfter de brasilianske sundhedsmyndigheder torsdag over for Reuters.

Ifølge sundhedsmyndighederne i Campina nær São Paulo blev en patient med skudsår smittet med zikavirus efter flere blodtransfusioner i april 2015. Myndighederne er overbevist om, at en af donorerne, der gav blod til patienten, var smittet med zikavirus.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Det er nyt, at det nu bliver bekræftet, at overførsel af zikavirus kan smitte gennem blodtransfusioner. Tidligere har man ment, at virusset kun smittede ved myggestik.

Blodbanken ved University of Campina har derudover oplyst, at en anden person, som donerede blod i maj, udviklede symptomer og blev testet positiv for zikavirus, selv om modtageren af blodet ikke selv har udviklet symptomer på virusset.

/ritzau/