To patienter får for første gang cannabis på recept i Sverige

En generel tilladelse til at udskrive recepter på medicinsk cannabis er endnu ikke på tale.

To svenske patienter med stærke nervesmerter kan nu få medicinsk cannabis på recept. Herhjemme starter et forsøg med cannabis på recept til januar næste år. (Foto: Filippo MONTEFORTE © Scanpix)

Svenske læger har for første gang fået lov til at udskrive recept på medicinsk cannabis, skriver SVT.

Det er den svenske lægemiddelstyrelse, der har givet lægerne lov til at ordinere cannabis til medicinsk brug til to specifikke patienter.

Den ene af patienterne er Andreas Thörn, der lider af en rygmarvsskade og kraftige nervesmerter.

- Det føles næsten uvirkeligt. Vi har kæmpet for det her dagligt i halvandet år, og endelig får jeg mulighed for at slappe af, komme af med smerten og komme tilbage til hverdagen, siger han til SVT:

Den anden patient, der nu kan få medicinsk cannabis, er ifølge det svenske medie en kvinde i 40'erne, der har en medfødt rygmarvsskade og stærke nervesmerter.

Den svenske lægemiddelstyrelse slår fast, at der udelukkende er tale om et grønt lys til medicinsk cannabis til de to pågældende patienter.

Derfor skal tilladelsen ikke tolkes som en generel godkendelse af cannabis til medicinsk brug.

- Beslutningen handler om enkeltpersoner, og i disse to tilfælde har vi haft en lang dialog, og efter flere afvisninger, appeller og tilføjelser har vi valgt at godkende det, siger klinisk forsker ved styrelsen Karl Mikael Kälkner til SVT.

Fra 1. januar 2018 kan danske patienter også få effekt fra cannabisplanten.

Der er i Danmark tale om en forsøgsordning for patienter med stærke smerter eller sklerose. Cirka 1.500 danske patienter ventes at få adgang til medicinsk cannabis på recept.

I dag findes tre godkendte lægemidler med udtræk fra de euforiserende dele af planten. Det ene er markedsført herhjemme.

Derudover fremstiller to danske apoteker særlige olier og kapsler med de aktive stoffer.

Men visse patientgrupper finder ikke de lovlige cannabisprodukter virkningsfulde nok og har følt sig tvunget ud på det illegale marked. Det er disse patienter, der skal hjælpes med forsøget.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter