Paul Manafort kendt skyldig i økonomisk kriminalitet

Trumps tidligere kampagnechef er kendt skyldig i otte forhold.

Paul Manafort ankommer til en domstol i Washington D.C. i juni (arkivfoto). (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Undersøgelsen af det mulige samarbejde mellem Donald Trumps valgkampagne og Rusland har ført til den første dom ved en amerikansk domstol.

Ved en føderal domstol i staten Virginia blev Trumps tidligere kampagneleder Paul Manafort kendt skyldig i en sag, der blandt andet handler om bedrageri og hvidvaskning af penge.

I alt 18 anklager blev bragt mod Manafort, med en samlet maksimal strafferamme på 305 år.

Efter fire dages forhandlinger fandt juryen Manafort er blevet fundet skyldig i alle fem anklager om skattesnyd, skriver Reuters. Han er desuden fundet skyldig i tre andre anklagepunkter.

Juryen kunne ikke nå til enighed i de resterende 10 anklagepunkter, som derfor skal afprøves i en ny retssag.

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at juryen ikke kunne nå til fuld enighed. Tidligere i dag kom det nemlig frem, at de ikke kunne nå til enighed om flere af anklagepunkterne.

Afledt af Rusland-undersøgelse

Sagen har ikke umiddelbart noget med Rusland-undersøgelsen at gøre, bortset fra at beviserne mod Paul Manafort er dukket op i forbindelse med den særlige anklager, Robert Muellers, efterforskning.

Retssagen mod Paul Manafort er dog alligevel med garanti blevet fulgt tæt i Det Hvide Hus.

Her har den amerikanske præsident Donald Trump helt uhørt udtalt sig om den til pressen, hvilket har fået juridiske eksperter til at frygte, at juryen kunne blive påvirket.

Det er en offentlig hemmelighed, at lederen af Rusland-undersøgelsen, særlige anklager Robert Mueller, har brugt det tunge juridiske skyts mod Paul Manafort for at få ham til give informationer, der kan bruges mod Trump.

Har ikke samarbejdet med Mueller

Men til manges overraskelse har Manafort modstået presset, selvom han risikerer sammenlagt 320 års fængsel i to særskilte retssager.

Presset virkede til gengæld på Paul Manaforts nære medarbejder Rick Gates. Han har således været anklagemyndighedens kronvidne i sagen mod Manafort - mod at slippe med en mildere straf.

Fra vidneskranken fortalte Rick Gates, at han og hans tidligere chef ikke gav de amerikanske myndigheder oplysninger om 15 udenlandske bankkonti - og at de var ganske klar over, at det var ulovligt.

Paul Manafort var anklaget for at skjule mere end 30 millioner dollars, som han har tjent i udlandet.

Pengene havde advokaten tjent i 00'erne ved at arbejde for den ukrainske regering og ukrainske oligarker for at promovere den Rusland-venlige ukraniske politiker Viktor Janukovitj, som var præsident i Ukraine, indtil han blev drevet ud af landet efter et folkeligt oprør.

Trump bakker om Manafort

Med dagens dom i Virginia er der langt fra sat punktum i sagen mod Paul Manafort. I næste måned begynder der nemlig endnu en retssag, som Robert Mueller står bag.

Ved en føderal domstol i Washington D.C. skal Manafort forsvare sig mod en tiltale, som også tager afsæt i hans arbejde i Ukraine. Denne gang handler anklagerne om lobbyarbejde i udlandet og hvidvask.

Præsident Donald Trump, der til at begynde med lagde afstand til Paul Manafort, har i den seneste tid bakket op om sin tidligere kampagneleder.

Så sent som fredag kaldte Trump retssagen mod Manafort for "trist" og kaldte den tidligere medarbejder for "en meget god person".

Facebook
Twitter