Pave Frans: Jeg har en følelse af at min tid som pave bliver kort

Måske har den nuværende pave kun fire-fem år tilbage som katolsk overhoved - måske kortere tid, siger han selv.

Pave Frans antyder, at han ikke har lang tid tilbage som pave. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

Pave Frans antyder i et interview, at han måske på et tidspunkt vil træde tilbage lige som sin forgænger - snarere end at blive i Vatikanet resten af sit liv.

Antydningen fra paven blev fremsat fredag, da han blev interviewet af mexicansk tv i forbindelse med hans toårsdag som overhovede for den romersk-katolske kirke.

- Jeg har en følelse af, at min tid som pave vil blive kort. Fire eller fem år, jeg ved det ikke, måske kun to eller tre, siger han i interviewet.

Roser sin forgænger

Han roser samtidig forgængeren pave Benedikt for at have truffet en modig beslutning, da han i 2013 trådte tilbage.

- Benedikt bør ikke anses for at være en undtagelse, men en institution. Måske vil han i lang tid være den eneste, der har gjort det - måske vil han ikke være den eneste, siger paven.

- Men døren er blevet åbnet for en ny institution, tilføjer han med henvisning til, at forgængerens beslutning om at træde tilbage.

Ingen forældelsesfrist

Pave Frans pointerer, at han ikke går ind for, at der skal være nogen automatik, så paven altid træder tilbage, når han for eksempel bliver 80 år.

- Så vil det altid skabe en sensation, når en pave bliver 80, hvilket ikke vil være godt.

I interviewet siger paven også, at han savner at gøre normale ting som at gå ind på et pizzeria uden at det bliver bemærket.

Pave Frans, der er 78 år og fra Argentina, blev pave den 13. marts 2013.

Kirken er splittet

Hans enkle stil har gjort ham populær ligesom hans reformkurs. Han har netop understreget styrket denne kurs ved at indføre et jubilæumsår for det epokegørende Vatikankoncil II, der fandt sted for 50 år siden.

Ved Vatikankonciliet, der sluttede i 1965, trådte kirken ind i den moderne æra ved blandt andet at ophæve forpligtelsen til at holde gudstjenester på latin og opgive en række konservative traditioner og idéer.

Kirken er fortsat dybt splittet i spørgsmål om reformer - blandt andet når det gælder synet på homoseksualitet og skilsmisser.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk