Pave Frans sammenligner flygtninge med Maria og Josef

I sin midnatsmesse opfordrer paven verdens 1,2 milliarder katolikker til ikke at ignorere flygtningekrisen.

81-årige pave Frans holder en Jesus-dukke under midnatsmessen i Peterskirken. I sin prædiken sammenlignende han Jesus forældres skæbne med vor tids flygtninges. (Foto: tony Gentile © Scanpix)

Flygtninge og migranter er ligesom Maria og Josef, der ikke kunne finde et sted at bo i Betlehem. Og troen kræver, at udlændinge hilses velkommen.

Det er et af budskaberne fra pave Frans, der søndag aften står for midnatsmessen i Peterskirken i Vatikanet.

Pave Frans fejrer i år sin femte jul som overhoved for verdens 1,2 milliarder katolikker. Under midnatsmessen er omkring 10.000 mennesker på plads inde i Peterskirken, mens mange andre følger gudstjenesten fra pladsen udenfor.

Paven opfordrer verdens katolikker til ikke at ignorere flygtninge- og migrantkrisen.

Hyrder var udstødte

Han fortæller den bibelske historie, om hvordan Maria og Josef måtte rejse fra Nazareth til Betlehem for at lade sig registrere ved en folkeoptælling, som kejser Augustus havde befalet.

- Så mange andre fodspor er gemt i Josef og Marias fodspor. Vi ser sporene efter hele familier, som er tvunget til at rejse, siger paven.

- Vi ser sporene efter millioner af mennesker, som ikke selv vælger at rejse, men som er fordrevet fra deres eget land, og som tvinges til at efterlade dem, de holder af.

Selv de hyrder, der ifølge biblen var de første til at se Jesus-barnet, var "tvunget til at leve på kanten af samfundet" og blev opfattet som beskidte, ildelugtende udlændinge, forklarer pave Frans videre.

- Alt ved dem vakte mistro. De var mænd og kvinder, som skulle holdes på afstand, og som folk frygtede, siger han.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter