Pave Frans vasker fødder på 12 unge kriminelle

Pave Frans tog utraditionelle metoder i brug, da han skærtorsdag vaskede fødder på 12 ungdomskriminelle.

- Den højeste skal også være til gavn for andre, sagde paven ved starten af ceremonien (Foto: - © Scanpix)

12 unge kriminelle drenge og piger fra ungdomsfænglset Casal de Marmo i Rom fik torsdag vasket deres fødder - af pave Frans.

Den nyligt tiltrådte pave lagde vejen forbi ungdomsfængslet i en hidtil uset version af et gammelt påskeritual, der markerer, at Jesus vaskede fødderne på sine 12 disciple på aftenen for den sidste nadver.

Besøget skulle bringe den katolske kirke tættere på de trængende.

- Den højeste skal også være til gavn for andre, sagde paven ved starten af ceremonien, der er den første, som er blevet holdt i et fængsel - og den første, der havde deltagelse af kvinder.

Det strider ellers mod mange traditionelt indstillede katolikkers tro, at kvinder deltager i ceremonien skærtorsdag - fordi alle Jesus 12 disciple var mænd.

Og bruddet med traditionerne stopper ikke ved inddragelsen af ungdomsfængsel og kvinder - den ene af de to piger, der fik vasket deres fødder af paven, var endda også muslim.

- Jeg gør dette med hele mit hjerte, fordi det er min pligt som præst og som biskop. Jeg skal være til gavn for jer. Jeg elsker at gøre det, fordi det er det, Herren har lært mig, sagde den 76-årige latinamerikanske pave.

(Foto: Osservatore Romano © Scanpix)

Selvom torsdagens fodvask på de 12 ungdomskriminelle måske ikke falder i god jord hos traditionelle katolikker, så stemmer ceremonien fint overens med pave Frans erklærede mål.

Han har tidligere opfordret til, at den katolske kirke, som de seneste år har været ramt af flere skandaler om blandt andet seksuelt misbrug af børn, skal åbne sig mere op og blive socialt aktiv.

Skærtorsdag var den første af i alt fire dages intens spiritualitet, der kulminerer påskesøndag, som er den helligste dag i den katolske kalender, fordi den markerer Jesu opstandelse.

Det fejrer pave Frans ved at tale til de tusindvis af katolikker, der forventes at samles på pladsen foran Peterskirken.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk