Paven afslører: Jeg gik i psykoanalyse en gang om ugen

Pave Frans fortæller nu, at han tidligere i livet havde brug for en psykoanalytiker

Pave Frans gik i psykoanalyse, da han var leder af jesuitterne i Argentina sidst i 70'erne. (Foto: Servizio Fotografico L'Osservato © Scanpix)

Pave Frans har på mange måder vist sig som en banebrydende leder af den katolske kirke.

Nu bevæger den 80-årige argentiner sig igen ud i uudforsket territorium. I en ny bog, der udkommer i næste uge, fortæller paven ifølge The Guardian, at han tidligere i livet gennem en periode regelmæssigt besøgte en psykoanalytiker en gang om ugen.

For at få afklaret nogle ting

I den 432 sider tykke bog 'Pave Frans: politik og samfund', fortæller paven forfatteren, den franske sociolog Dominique Wolton, om sin relation til psykoanalytikeren.

- I seks måneder besøgte jeg hende en gang om ugen for at få afklaret nogle ting. Hun var læge og psykoanalytiker. Hun var der altid for mig.

- Dagen før hun døde, ringede hun efter mig. Ikke for at modtage den sidste olie - hun var jøde - men for en åndelig dialog. Hun var et godt menneske, fortæller paven i bogen.

Samtalerne med psykoanalytikeren har stadig stor betydning for paven:

- Selvfølgelig er jeg fanget i et bur i Vatikanet, men ikke åndeligt. Der er ingenting, der skræmmer mig.

De modige kvinder

Hans fortælling kommer i en kapitel, hvor han taler om 'de modige kvinder', der har haft indflydelse på hans liv.

Den optælling omfatter hans mor, hans to bedstemødre samt Esther Ballestrino de Careaga, en kvinde, som var med at til grundlægge 'Mødrene fra Plaza de Mayo'-bevægelsen, som under det argentinske militærdiktatur demonstrerede for at vished om deres mange 'forsvundne' børn og ægtemænd. Ballestrino de Careaga endte i øvrigt sine dage ved at blive kastet ud fra et fly over havet efter at være blevet tortureret.

Pave Frans, som hed Jorge Bergoglio, inden han blev kåret til pave, var leder af jesuitter-ordenen i Argentina tilbage i slutningen af 70erne, hvor han gik i psykoanalyse.

Landet med flest psykoanalytikere

Der er flere psykoanalytikere pr. indbygger i Argentina end i noget andet land. I 2011 var der 196 psykoanalytikere for hver 100.000 indbyggere - mod 27 for hver 100.000 i USA.

Den nye bog, som er baseret på 12 lange samtaler med paven, udkommer på onsdag, samtidig med, at Pave Frans begynder et besøg i Colombia. Det er første gang i 30 år, at en pave besøger det i mange så borgerkrigshærgede sydamerikanske land.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk