Paven beklager igen citat om profeten

Paven sagde under sin søndagsmesse, at citatet om profeten Muhammed i den omstridte tale, ikke afspejlede en personlig holdning, men var en invitation til en ærlig og oprigtig dialog.

Paven trådte i dag for første gang offentligt frem siden talen i Tyskland, hvor han citerede en kristen kejser for at Muhammed kun har bragt ondt. (© Scanpix)

Pave Benedikt XVI beklagede igen i dag sin omstridte tale om islam og sagde, at den var ment som en indbydelse til dialog med andre trosretninger.

Paven trådte for første gang siden talen frem og holdt messe ved ved sommerresidensen Castel Gandolofo nær Rom.

Chokeret over reaktioner

Og da sagde han, at han er chokeret over reaktionerne på talen om islam og vold og "dybt beklager" modtagelsen af den.

- Det var i realiteten et citat fra en middelalderlig tekst, som ikke på nogen måde udtrykker min personlige holdning. Jeg håber, at dette tjener til at berolige sindede og klargøre den virkelige betydning af min tale, som i sin helhed var - og er - en invitation til en ærlig og oprigtig dialog - med gensidig respekt, sagde paven til de fremmødte.

600 år gammelt citat

Tidligere på igen under et besøg i Regensburg i Tyskland, citerede Paven en kristen kejser for at profeten Muhammed, som er central for muslimer, har givet verden "onde og umenneskelige" ting "såsom hans ordre om at sprede den tro, han prædikede, med sværdet".

Citatet har afstedkommet furore i mange muslimske lande.

I Egyptens har Det Muslimske Broderskab harn i en erklæring tilkendegivet, at det var en tilstrækkelig undskyldning.

Store demonstrationer

Der har været store demonstrationer mod paven i bl.a. Pakistan og Egypten, og søndag var der nye demonstrationer i Iran.

I den hellige by Qom sagde en højtstående præst, Ahmad Khatami, at den muslimske vrede vil fortsætte, indtil paven fortryder sine bemærkninger.

- Paven skal falde på knæ foran muslimske gejstlige ledere og forsøge at forstå islam, sagde han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk