Paven dækkede over misbrug af børn

En BBC-dokumentar kom i aftes med hårde beskyldninger mod paven. Tv-programmet sætter pave Benedikt XVI i forbindelse med mørklægning af pædofilisager mod katolske præster.

Før sin tid som pave var Benedikt XVI kardinal Joseph Ratzinger. Ifølge BBC havde den nuværende pave dengang ansvaret for at holde et dokument om børnemisbrug hemmeligt. (Foto: Maurizio Brambatti © Scanpix)

BBC kom i aftes med hårde anklager mod pave Benedikt XVI i en ny dokumentar.

Ifølge den britiske tv-kanal er paven indblandet i et systematisk forsøg på at dække over katolske præsters misbrug af børn.

Hemmeligt dokument

Paven skulle nemlig gennem 20 år have stået for håndhævelsen af et hemmeligt dokument fra 1962, der angiveligt opfordrer til hemmeligholdelse af håndteringen af sager, hvor børn er blevet misbrugt af katolske biskopper.

Pave Benedikt, der dengang var kardinal med det borgerlige navn Joseph Ratzinger, stod netop for håndhævelsen af dette dokument, før han blev pave.

Fyret mand hjælper BBC

Dokumentet, som det hele drejer sig om, er oversat fra latin af fader Tom Doyle. Han er tidligere blevet fyret fra Vatikanet, angiveligt for at kritisere pavestatens håndtering af sager om misbrug af børn.

Dokumentet tolket forkert

Den katolske kirke svarer BBC's beskyldninger med, at tv-dokumentaren tolker dokumentet forkert, og at det ikke handler om misbrug af børn, men om misbrug af skriftestolen.

- Det er forkert, fordi programmet mistolker to Vatikan-dokumenter og bruger dem fuldstændig vildledende for at sætte paven i forbindelse med uhyrligt misbrug af børn, siger ærkebiskoppen af Birmingham, Vincent Nichols.