Paven: Flygtningelejre i Europa minder om koncentrationslejre

Pave Frans' sammenligning får kritik fra jødisk organisation.

Paven roste ligeledes de mennesker, der hjælper migranter og flygtninge, i talen i den romerske kirke San Bartolomeo Basilica lørdag. (Foto: © MAURIZIO BRAMBATTI, Scanpix)

Flere flygtningelejre rundt om i Europa kan sammenlignes med nazisternes koncentrationslejre fra Anden Verdenskrig.

Sådan lød det fra pave Frans, da han i går holdt tale for en gruppe migranter og flygtninge i en kirke i Rom.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her fortalte paven om et besøg i en flygtningelejr på den græske ø Lesbos sidste år, hvor han mødte en muslimsk flygtning, hvis kristne kone var blevet dræbt af islamister.

- Jeg ved ikke, om det lykkedes ham at forlade den koncentrationslejr, fordi flygtningelejre - mange af dem - minder om koncentrationslejrene på grund af det store antal personer, som er efterladt der, sagde han.

Kritik af sammenligning

Ikke alle mener, at pavens sammenligning mellem koncentrationslejre og flygtningelejre er rigtig. Den amerikansk-jødiske organisation The American Jewish Committee (AJC) har kritiseret pavens kommentar. David Harris, der er leder af AJC, mener, at han skal "genoverveje sin beklagelige formulering".

- De omstændigheder, som migranter i øjeblikket lever under i nogle europæiske lande, kan givetvis være vanskelige og fortjener større international opmærksomhed. Men de er sandelig ikke koncentrationslejre, siger han i en udtalelse.

Han mener ikke, at man kan sammenligne de to begivenheder.

- Nazisterne og deres allierede opførte og brugte koncentrationslejre til slavearbejde og udryddelsen af millioner af mennesker under Anden Verdenskrig. Der findes ingen sammenligning med tragediens størrelse, siger han.

Generøsitet skal spredes

I talen roste paven ligeledes de mennesker, der hjælper de mange nytilkomne.

- De generøse mennesker, der hilser flygtninge velkommen, må bære denne ekstra byrde, fordi det ser ud til, at internationale aftaler er vigtigere end menneskerettigheder, lød det fra den katolske kirkes overhoved.

Han uddybede ikke yderligere, men han har tidligere kritiseret EU's flygtningeaftaler med henholdsvis Libyen og Tyrkiet, der skal stoppe strømmen af flygtninge og migranter.

I talen kritiserede pave Frans den nordlige del af Italien for ikke at tage nok flygtninge og migranter i forhold til andre områder i landet.

- Jeg håber, at generøsiteten i den sydlige del af Italien kan påvirke den nordlige del en smule. Hvis hver kommune i Italien kun tog to flygtninge, ville der være et sted for alle, sagde han.

Paven har af flere omgange kritiseret EU og flere landes politiske ledere for ikke at gøre nok for de mange flygtninge og migranter, der kommer til Europa.