Paven i strid modvind i sit tyske hjemland

Pave Benedikt XVI får hård kritik i sit hjemland, Tyskland. Han har rehabiliteret en biskop, som fornægter omfanget af Holocaust, og udnævnt en vicebiskop, der kalder Harry Potter for satanisme.

Det er ikke et uheld, at Pave Benedikt XVI udnævnte en yderligtgående præst til vicebiskop, mener historiker. (Foto: Giuseppe Giglia © Scanpix)

Den tyskfødte pave Benedikt XVI er kommet i strid modvind i sit hjemland, efter at han tog en britiskfødt biskop til nåde, som fornægter omfanget af nazisternes jødeudryddelse under Anden Verdenskrig.

Biskoppen, Richard Williamson, blev sammen med tre andre medlemmer af det revisionistiske broderskab Pius X, smidt ud af kirken i 1988.

Uoverskuelige konsekvenser

Pavens beslutning om at byde dem velkommen igen har skabt så meget opsigt, at det ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel ikke blot kan skade forholdet mellem jøder og katolikker i mange år fremover, men få uoverskuelige konsekvenser for kirken.

Efter flere dages vrede i katolske og jødiske kredse og en israelsk trussel om at afbryde de diplomatiske forbindelser med Vatikanet fremhævede paven i sidste uge sin solidaritet med Holocausts ofre. Men det har ikke været nok til at lægge en dæmper på vreden.

Strafbart at fornægte Holocaust

Det er strafbart at fornægte Holocaust i Tyskland.

Anklagemyndigheden i Regensburg har nu iværksat en efterforskning mod Williamson, fordi han så sent som under et besøg i det sydtyske amt for nyligt gentog, at de historiske fakta i hans øjne taler imod, at nazisterne havde gaskamre, samt at der maksimalt kan have været tale om 300.000 myrdede jøder, ikke seks millioner.

Merkel kræver forklaring

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, krævede tirsdag en klar reaktion fra paven, da hun kaldte hans solidaritetserklæring for utilstrækkelig.

- Hvis der på grund af en beslutning fra Vatikanet opstår et indtryk af, at det er tilladt at benægte Holocaust, kan det ikke bare blive stående uden konsekvenser. Derfor bør det fra pavens og Vatikanets side meget entydigt blive understreget, at fornægtelse ikke kan komme på tale, sagde den protestantiske kansler i Berlin.

Merkel ligger på linje med en af pavens hidtil tro støtter, de tyske katolikkers mangeårige leder kardinal Karl Lehmann, der forlanger en klar undskyldning fra højeste sted i Vatikanet og kalder rehabiliteringen af Williamson "en katastrofe for alle holocaustoverlevende".

Bild-Zeitung: Alvorlig fejl af paven

Selv den ellers så pavetro Bild-Zeitung skrev tirsdag i sin leder, at Benedikt har begået en alvorlig fejl, der påfører Tysklands omdømme i verden stor skade.

- Der er kun en ting at gøre: Paven bør korrigere sin fejl, trække beslutningen tilbage og sige undskyld. Hvis man ikke har styrken til det, bør man ikke kunne påberåbe sig Guds styrke, fastslår tabloidavisen.

Udnævnte yderligtgående vicebiskop

Kritikken af paven er blevet yderligere tilspidset, efter at Benedikt XVI i weekenden trådte de moderate kræfter i kirken over tæerne ved at udnævne den ærkekonservative præst Gerhard Maria Wagner til ny vicebiskop i østrigske Linz. Wagner har blandt andet gjort sig bemærket ved at kalde Harry Potter for satanisme og orkanen Katrina for Guds straf.

Distancerer sig fra kirken

Flere fremtrædende tyske katolikker har nu meldt sig ud af kirken, en række biskopper har distanceret sig fra deres overhoved, og enkelte teologer har endda krævet den 81-årige paves afgang.

- Hvis denne pave vil gøre kirken noget godt, burde han træde tilbage, siger den liberale katolske teologiprofessor Hermann Häring til avisen tz.

Vatikanet prøvede tirsdag at dæmpe gemytterne.

Har taget afstand fra 'ubehagelig episode'

Kardinalstatssekretær Tarciso Bertone understregede i et interview med den katolske Avvenire, at piusbroderskabet klart har taget afstand fra Williamsons udtalelser og bedt paven om tilgivelse for "denne ubehagelige episode".

Bertone understregede, at de fire biskoppers rehabilitering intet havde at gøre med den britiske biskops "ulyksalige udtalelser".

Kardinal: Helt sikkert en fejl

Og lederen af Vatikanets forvaltning, den tyske kardinal Walter Kasper, erkendte over for Radio Vatikan, at der "helt sikkert er blevet begået fejl" i forvaltningen og talte blandt andet om manglende kommunikation med Vatikanets top.

Andre har da også forsvaret paven med, at han slet ikke havde kendskab til Williamsons kontroversielle udtalelser.

Historiker: Det var ikke et uheld

Men den østrigske kirkehistoriker Maximilian Liebmann tror ikke, at paven blot ved en svipser kom til at rehabilitere piusbrødrene samt udnævne Wagner i Linz. For det hele er del af en velovervejet strategi hos paven, mener han.

- Denne mand er en af de seneste århundreders mest intelligente paver. Han kender gamet indgående. Det var ikke noget uheld på grund af manglende information, siger Liebmann til det tyske nyhedsbureau dpa.

Facebook
Twitter