Paven støtter tyrkisk EU-medlemskab

Vi håber for Tyrkiet, at det bliver medlem af EU. Sådan sagde pave Benedikt den 16. ved ankomsten til Ankara ifølge den tyrkiske regeringsleder. Paven betegnede desuden islam som en fredens religion.

Paven ankom tirsdag under stort presseombud til Ankara. (Foto: Tolga Adanali © Scanpix/EPA)

Pave Benedikt den 16. støtter Tyrkiets ansøgning om optagelse i EU. Det siger den tyrkiske regeringsleder Recep Tayyip Erdogan efter en samtale med paven i Ankaras lufthavn.

Før han blev pave havde Benedikt ellers sagt, at Tyrkiet som et muslimsk land ikke hører hjemme i EU.

Ifølge Erdogan har paven desuden erklæret sig enig i, at islam er en religion for fred. Paven oprørte tidligere på året millioner af muslimer ved at forbinde islam med vold. Der er derfor ekstra store sikkerhedsforanstaltninger i et forbindelse med det fire dage lange besøg i Tyrkiet, pavens første i et muslimsk land.

Paven blev modtaget personligt af den tyrkiske regeringsleder, hvilket tolkes som en stor diplomatisk gestus. Erdogan leder et parti med islamistiske rødder, og derfor har mange i Vesten tvivlet på, at han ville møde paven.

Upopulær pavetale

Paven citerede i september stærkt kritiske bemærkninger om islam fra en kristen byzantinsk kejser langt tilbage i historien, og det faldt ikke i god jord blandt andet i det muslimske Tyrkiet.

Pavens planer om at besøge landet er derfor ikke gået usagt hen. Mandag protesterede op mod 20.000 tyrkere, og sikkerheden ved pavens besøg er skærpet, skriver BBC på deres hjemmeside.

Ny dagsorden

Paven skulle oprindeligt til Tyrkiet i en kristen sammenhæng, blandt andet fordi han skulle mødes med overhovedet for verdens 250 millioner ortodokse kristne.

Men nu har formålet med besøget taget en drejning. Besøget er nu kommet til at handle mere om relationerne mellem Vesten og islamiske lande og katolsk-muslimske relationer i Tyrkiet. Også Tyrkiets ønske om, at blive en del af Europa er kommet i fokus.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b95d6a11f9d0ee03e1825

Facebook
Twitter