Paven undskylder til de oprindelige folk i Canada: 'Jeg beder ydmygt om tilgivelse'

Pave Frans er rejst til Canada for at opnå "helbredelse og forsoning" efter mange årtiers overgreb på kostskoler.

Pave Frans undskyldte fra en scene, hvor han talte til Canadas oprindelige befolkning. (Foto: PATRICK T. FALLON © Ritzau Scanpix)

Den katolske kirkes overhoved, pave Frans, er rejst til Canada på en fem dage lang rundrejse, hvor han netop har undskyldt over for landets oprindelige befolkning.

Baggrunden for undskyldningen fra paven er de mange årtiers overgreb på børn af Canadas oprindelige befolkningkostskoler, som den katolske kirke drev.

- Jeg er ked af det. Undskyld for, hvordan kristne mennesker støttede en koloniserende mentalitet hos tidligere regeringer. Jeg er ked af det, sagde paven.

- Jeg beder ydmygt om tilgivelse for det ondsindede, som mange kristne begik mod det indfødte folk.

De stærkt kritiserede kostskoler begyndte deres virke i 1831 og lukkede først i 1996. Her blev børnene indskrevet for at vende deres egen kultur ryggen og tilegne sig vestlig kultur.

Børnene blev i mange tilfælde fjernet fra deres familier med tvang og led af fejlernæring. Nogle blev også udsat for fysiske og seksuelle overgreb af lærere og medarbejdere på skolerne.

Pave Frans ankom i går til Edmonton Lufthavn i det vestlige Canada. Her mødte han repræsentanter fra Canadas oprindelige befolkning, som han kyssede på hånden. (Foto: vincenzo pinto © Ritzau Scanpix)

Samtidig skønnes tusindvis af børn at have mistet livet på de katolske kostskoler gennem årene. Det menes, at cirka 150.000 børn af indiansk indfødte, metis (af blandede ægteskaber) og inuitter med tvang er blevet ført til 139 skoler i Canada gennem årene.

Sagen har lagt et massivt pres på den katolske kirke for at komme med en undskyldning. Blandt andet fordi, der siden maj 2021 er blevet fundet mere end 1.300 umærkede grave nær de tidligere skoler i Canada.

Lektor: Rejse viser, at paven tager undskyldning alvorligt

Turen til Canada er den længste rejse for den 85-årige pave Frans siden 2019.

Paven har på det seneste døjet med knæproblemer, og det betyder, at han ofte enten sidder i kørestol eller går rundt med stok.

Ifølge Jakob Egeris Thorsen, der er lektor i teologi på Aarhus Universitet, siger rejsen noget om, at paven tager undskyldningen meget alvorlig.

- At en pave undskylder, er ikke så usædvanligt. Det er sket mange gange de sidste 50 år. Men at paven med et skrantende helbred og mange andre aflyste ture her i foråret vælger at rejse alligevel, og blive der i fem dage, det er ganske usædvanligt.

- Det viser, at det er noget, som har meget, meget høj prioritet, siger han.

Jakob Egeris Thorsen fortæller, at den canadiske stat i sin tid oprettede kostskolerne, fordi man ønskede at europæisere de oprindelige folk i Canada.

- På den måde tænkte man, at de kunne blive gode, canadiske borgere. Altså gode europæiske-canadiske borgere.

- Det var en filosofi, man fulgte, og som vi også kender fra Danmark i forhold til de grønlandske børn, som man også tog til Danmark, siger han.

"Vatikanet kan ikke skjule folkemord", stod der på en demonstrants skilt, da pave Frans landede i Edmonton i Canada søndag. (Foto: PATRICK T. FALLON © Ritzau Scanpix)

Men opholdet på kostskolerne har sidenhen vist sig at have gjort stor skade på de godt 150.000 børn, der i tiden løb er blevet revet bort fra deres lokalsamfund.

- Mange har fået ar på sjælen for resten af livet, og så har der ovenikøbet nogle steder været misbrug, dødsfald og selvmord blandt disse børn. Det er den triste, triste baggrund for den her historie, siger Jakob Egeris Thorsen.

Kan undskyldning ændre opfattelse af den katolske kirke?

Spørgsmålet er så nu, om undskyldningen fra pave Frans kan ændre på den katolske kirkes image, der har lidt stor skade efter to årtiers skandaler om seksuelt misbrug af børn i kirken.

Ifølge Jakob Egeris Thorsen kan det være et vigtigt første skridt for Canadas katolske kirke.

- Nogle vil mene, at der også skal betales en større erstatning, men en undskyldning er et vigtigt skridt. En begyndelse, hvor kirken siger: "Ja, vi ved, hvor alvorligt der her har været." Også efter man i årtier har nedtonet det.

Sværere er det at svare på, om undskyldningen også kan ændre på den katolske kirkes image globalt, mener Jakob Egeris Thorsen.

- Det kommer an på, hvordan det her besøg går. Vi er vant til at se pave Frans komme med overraskende udmeldinger. Med sin personlige varme og nærvær har han tit en evne til at få ting til at ske og få fastløse situationer til at løsne sig, lyder det fra Jakob Egeris Thorsen.