Pelosi roser Taiwans demokrati, mens Kina sender kampfly på vingerne

Den amerikanske toppolitikers uanmeldte besøg vækker stor vrede i Beijing.

Nancy Pelosi mødes med toppolitikere i Taiwan onsdag. (Foto: ANN WANG © Ritzau Scanpix)

Formand for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, siger, at hendes delegation er kommet til Taiwan i fred, efter at hendes besøg har vakt vrede i Kina.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Vi kommer i venskab med Taiwan, vi kommer i fred for regionen, siger hun onsdag under et møde med Tsai Chi-chang, der er næstformand for Taiwans parlament.

Pelosi har også talt i Taiwans parlament, inden hun mødtes med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, der tildelte den amerikanske toppolitiker en orden.

Stor provokation

Nancy Pelosi ankom uanmeldt til Taiwan tirsdag på trods af en række advarsler fra Kina, der ser Taiwan som kinesisk territorie. Kina sagde, at de ville se Pelosis besøg som en stor provokation.

Den amerikanske regering har understreget, at Pelosi er taget til Taiwan på eget initiativ, og at der ikke er nogen ændring i USA's politik, når det gælder Taiwan.

Formanden for Repræsentanternes Hus siger også, at ny amerikansk lovgivning, der skal styrke mikrochip-industrien i USA, kan give mulighed for et tættere samarbejde mellem USA og Taiwan, skriver Reuters.

Amerikaneren har takket præsident Tsai Ing-wen for hendes lederskab og opfordret til mere tværparlamentarisk samarbejde mellem de to lande.

- Vi roser Taiwan for at være et af de mest frie samfund i verden, siger Pelosi i sin tale til Taiwans parlament.

Nancy Pelosi (tv) modtager en orden af Taiwans præsident, Tsai Ing-wen. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Kina lukker for handel

Hendes besøg i Taiwan får øjensynligt handelsmæssige konsekvenser for østaten.

Natten til onsdag dansk tid oplyser Kina ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det vil stoppe import af citrusfrugter og to forskellige slags fisk fra Taiwan, og at det vil stoppe med at eksportere sand til østaten.

Derudover siger Ma Xiaoguang, der er talsmand for Kinas kontor for Taiwan-anliggender, at Kina ikke vil tillade samarbejde mellem kinesiske firmaer samt enkeltpersoner og to taiwanske fonde. De to fonde arbejder med demokrati, internationalt samarbejde og udvikling.

Kinesere kigger mod Taiwan fra stranden i Xiamen onsdag. (Foto: Hector retamal © Ritzau Scanpix)

21 kampfly på vingerne

Taiwans forsvarsministerium oplyste tirsdag aften dansk tid, at 21 kinesiske militærfly tirsdag var fløjet ind i Taiwans luftforsvarszone.

Natten til onsdag dansk tid udtaler forsvarsministeriet, at militæret har helt styr på aktiviteter til lands og i luften, og at landet er i stand til at forsvare den nationale sikkerhed.

Kina er også begyndt på militærøvelser tæt på Taiwan tirsdag aften. Taiwans forsvarsministerium siger onsdag, at øvelserne har invaderet Taiwans territorium og krænket FN's regler.

/ritzau/