Pence: Trump brød 37 års telefontavshed med Taiwan af ren høflighed

Man skal ikke lægge noget storpolitisk i Donald Trumps telefonsamtale med Taiwans præsident, lyder det fra den kommende vicepræsident.

Den kommende vicepræsident i USA svarer på den kritik, som Donald Trump har modtaget, efter han talte i telefon med Taiwan natten til i går. (Foto: Ty Wright © Scanpix)

Det var af ren høflighed, at Donald Trump natten til lørdag talte i telefon med Taiwans præsident Tsai Ing-wen.

Det fortæller Donald Trumps kommende vicepræsident, Mike Pence, i programmet NBC's "Meet the Press".

Samtalen har ellers fået det kinesiske udenrigsministerium op i det røde felt. De har nemlig sendt et officiel klage til Obama-regeringen, hvor de antyder, at Trumps fremfærd kan komme til at skade forholdet mellem USA og Kina.

Det skyldes, at USA ikke anerkender Taiwan som en officiel stat, og derfor har ingen amerikansk præsident været i direkte kontakt med den taiwanesiske regering siden 1979.

Samtidig kommer samtalen på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Taiwan og Kina er yderst anspændt efter, at Taiwan valgte en ny præsident tidligere i år, som ikke går ind for, at landet skal være en del af Kina.

Men ifølge Mike Pence har Donald Trump ikke haft nogen intention om at puste yderligere til konflikten.

- Jeg vil sige til vores kinesiske samarbejdspartnere, at det var et øjeblik af høflighed. Den kommende præsident talte med præsident Xi (Kinas præsident Xi Jinping, red) for to uger siden på samme måde. Det var ikke bare en diskussion om politik, siger Mike Pence ifølge CNN.

Skyder mod Obama

Den kommende vicepræsident problematiserer i programmet den mediedækning, der har været oven på samtalen. Han mener nemlig, at Obamas forhandlinger med Cuba er langt værre.

- Det er slående, at præsident Obama rækker hånden ud efter en morderisk diktator i Cuba og bliver hyldet som en helt. Og når så præsident Donald Trump tager et høflighedsopkald fra den demokratisk-valgte præsident i Taiwan, så bliver det en stor ting i medierne, siger Pence og fortsætter:

- Jeg tror, at de fleste amerikanere og rent faktisk også de fleste statsledere ved, hvad det her var. Jeg tror, at vi vil komme til at se en præsident Donald Trump, der er villig til at involvere sig i verden, men det skal være på USA's præmisser, siger han.