Pengetank skruer bissen på over for våbenindustrien efter Florida-skyderi

BlackRock vil have våbenfirmaer til at fortælle, hvad de gør for at sikre våbensikkerhed.

Det er skoleskyderiet i Februar, der kostede 17 personer livet, der har fået BlackRock til at reagere. (Foto: ERIC THAYER © Scanpix)

Presset på den amerikanske våbenindustri bliver ved med at stige efter det dødelige skoleskyderi i Florida i midten af februar.

Amerikanske BlackRock Inc, der er en af verdens største kapitalforvaltere, har netop meddelt, at den fremover vil bede alle våbenfabrikanter og -forhandlere, som den har i sine porteføljer, om at redegøre for, hvad de gør i forhold til våbensikkerhed.

Det drejer sig blandt andet om, hvad fabrikanterne gør for at sikre, at der bliver udført baggrundstjek på deres kunder, og hvad forhandlerne gør for at undgå, at våbnene bliver misbrugt.

Samtidig overvejer BlackRock Inc, der forvalter investeringer for mere end 36 billioner kroner, at udelukke våbenvirksomheder fra nogle af de investeringspakker, som folk kan sætte deres penge i.

- Som det er tilfældet for mange mennesker har den seneste tragedie i Florida gjort det helt klart for BlackRock, hvilke frygtelige tab våbenvold i Amerika fører med sig. Vi mener, at denne begivenhed kræver både svar og handling fra en bred vifte af både offentlige og private instanser, oplyser kapitalforvalteren på sin hjemmeside.

Ifølge Reuters udgør BlackRocks investeringer i tre af de største våbenfabrikanter i USA dog blot 0,01 procent af de samlede værdier.

Pres fra industrien

Meldingen kommer, efter at Dick’s Sporting Goods, der er et af USA’s største detailhandelsselskaber inden for sportsudstyr, har bandlyst al salg af halvautomatiske våben fra sine butikker som følge af skoleskyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School, der kostede 17 personer livet.

- Vi håber, at andre vil følge i vores spor for at vise vores børn, at deres bønner bliver taget seriøst, lød det fra virksomhedens administrerende direktør, Edward W. Stack.

Selskabet har samtidig hævet aldersgrænsen for køb af skydevåben fra 18 til 21 år, og det samme har supermarkedgiganten Walmart, der er den største våbenforhandler i USA.

En kvinde fra West Palm Beach i Florida holder her et skilt, hvor der står, at præsident Trump og våbenlobbyen NRA 'slår vores børn ihjel'. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

I Washington D.C. har skyderiet, der er det syvende skyderi i eller omkring en skole siden årsskiftet, også skabt debat blandt de amerikanske politikere.

Retten til at bære våben er beskyttet i den amerikanske forfatning, og mange især republikanske politikere er normalt imod stramninger af landets liberale våbenlovgivning.

Men under et møde tidligere på ugen talte den republikanske præsident, Donald Trump, blandt andet varmt for at begrænse psykisk syges adgang til våben, udvide baggrundstjekket, hvis man vil købe våben ved skydeopvisninger og på internettet, og lave restriktioner for salg af geværer til unge voksne.

Noget, han tidligere har været imod.

- Vi kan bare ikke vente, uden at der sker noget. Vi skal have sat en stopper for problemerne, fastslog Donald Trump.

NRA: Fejlagtig afstrafning

Den amerikanske våbenlobby, National Rifle Association (NRA), har dog afvist behovet for lovstramninger, som de mener, er et angreb på amerikanernes ret til at bære våben.

Men flere amerikanske virksomheder, heriblandt United Airlines, biludlejningsfirmaet Hertz og hotelkæden Best Western, har dog lagt afstand til våbenorganisationen efter skoleskyderiet den 14. februar.

Og på de sociale medier er der flere kampagner, som opfordrer det amerikansk erhvervsliv til at boykotte NRA.

NRA selv, som har omkring fem millioner medlemmer, mener, at den fejlagtigt bliver straffet for skoleskyderiet.

- Siden tragedien i Parkland, Florida, har en række virksomheder valgt at afbryde samarbejdet med NRA for at straffe vores medlemmer, lød det i sidste måned fra talskvinden, Jennifer Baker.