Pensioneret favorit takker nej til at blive Trumps nye sikkerhedsrådgiver

Det er af personlige årsager, at Robert Haward har takket nej til at blive præsidentens nye nationale sikkerhedsrådgiver.

Hvis det her job skal udføres korrekt, kræver det fokus og engagement 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Det engagement kan jeg ikke levere på nuværende tidspunkt, siger Robert Harward, efter at han har takket nej til posten. (Foto: handout © Scanpix)

Den pensionerede viceadmiral Robert Harward har takket nej til at blive den amerikanske præsident, Donald Trumps, nye nationale sikkerhedsrådgiver.

Det oplyser han i en pressemeddelelse.

- Hvis det her job skal udføres korrekt, kræver det fokus og engagement 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Det engagement kan jeg ikke levere på nuværende tidspunkt, skriver den 60-årige Robert Harward ifølge avisen New York Times.

Derudover peger Robert Harward, der nåede at tjene 40 år i det amerikanske militær, på finansielle og familiemæssige årsager til, at han ikke vil tage jobbet.

Hvis det her job skal udføres korrekt, kræver det fokus og engagement 24 timer i døgnet, syv dage om ugen. Det engagement kan jeg ikke levere på nuværende tidspunkt

Robert Harward, pensioneret viceadmiral

- Det skyldes udelukkende personlige grunde, siger han ifølge BBC.

Flere amerikanske medier skriver ifølge det britiske medie, at han ønskede at sammensætte sit eget hold til Det Nationale Sikkerhedsråd. Det ønsker han ikke selv at kommentere.

- Jeg tror, det er præsidenten, der skal svare på det, siger han til BBC.

Favorit efter skandale

Stillingen som national sikkerhedsrådgiver har stået ledig siden mandag, hvor Michael Flynn valgte at trække sig fra posten, efter at det var kommet frem, at han havde kommunikeret med den russiske ambassadør i USA, Sergei Kislyak, under valgkampen sidste år.

Det er i strid med reglerne, at en civil amerikaner diskuterer udenrigspolitik med en fremmed magt, og til at begynde med afviste Michael Flynn, at samtalerne havde fundet sted. Men efter pres erkendte han, at han havde talt med ambassadøren, og han valgte efterfølgende at trække sig efter blot en måned på posten.

Robert Harward var ifølge DR’s USA-korrespondent, Johannes Langkilde, en af favoritterne til at overtage posten.

Han havde blandt andet gjort tjeneste under den nuværende forsvarsminister, James Mattis, og han havde erfaringer fra Det Nationale Sikkerhedsråd, som han sad i under George W. Bushs periode som præsident.

Den tidligere general David Petraeus, der har været chef for efterretningstjenesten CIA, og Keith Kellogg, der rådgav Donald Trump om sikkerhedsspørgsmål under valgkampen og som i dag er sekretariatsleder af Det Nationale Sikkerhedsråd, blev tidligere på ugen også nævnt som mulige kandidater til stillingen.

Det er endnu uvist, hvornår Donald Trump vil udnævne sin næste nationale sikkerhedsrådgiver.