Pensioneret pave kræver sit navn fjernet på ny kontroversiel bog

Pave Benedikt XVI advarede i ny bog om konsekvenserne ved at tillade katolske præster at gifte sig.

De to paver hilser her på hinanden tilbage i 2018. Pave emeritus, Benedikt XVI, bor stadig inden for Vatikanets mure. (Foto: Vatican Media © © Scanpix)

Den tidligere pave Benedikt XVI har bedt om at få fjernet sit navn som medforfatter af en ny kontroversiel bog, som netop er kommet på gaden.

Det skriver The Guardian.

I bogen, 'Fra dybet af vores hjerter', som den pensionerede pave har skrevet sammen med kardinalen Robert Sarah, kommer han med et forsvar for katolske præsters cølibat, som han mener har "stor betydning" for den katolske kirke.

Pave Benedikt går dermed i rette med sin efterfølger og nuværende pave, Frans, der i efteråret åbnede for at lade gifte mænd blive katolske præster.

Men den tidligere pave mener, at han er blevet manipuleret til at komme med disse synspunkter omkring cølibat, og derfor har hans lejr nu taget affære, skriver The Guardian.

- Jeg kan bekræfte, at jeg denne morgen handlede på instruktioner fra den tidligere pave, og jeg bad kardinal Robert Sarah om at kontakte bogens udgivere og bede dem om at fjerne Benedikt XVI's navn som medforfatter på bogen og fjerne hans underskrift fra introduktionen og også konklusionen, siger hans personlige sekretær, Georg Gänswein, til det italienske nyhedsbureau Ansa, skriver The Guardian.

Pavens medforfatter, kardinal Robert Sarah, afviser i en række tweets, at ekspaven er blevet manipuleret i forbindelse med bogprojektet.

Twitter har han blandt andet publiceret en række breve, der angiveligt er skrevet mellem dem.

- Jeg kan meget kraftigt bekræfte, at Benedikt XVI vidste, at vores projekt skulle ende med en bog. Jeg kan sige, at vi har udvekslet mange udkast for at lave rettelser, skriver kardinalen.

Lovede ubetinget lydighed

Den nu 92-årige pave Benedikt gik på pension i 2013 og lovede på daværende tidspunkt "ubetinget ærbødighed og lydighed" over for sin efterfølger.

Siden dengang har han dog ifølge BBC givet sine meninger til kende i både artikler, bøger og interview.

En anerkendt teolog fra Villanova Universitet i USA, Massimo Faggioli, har kommenteret den nye bog og cølibat-kommentaren. Han kalder det et "alvorligt brud" på pave-etiketten.

- Benedikt XVI bryder faktisk ikke sin tavshed, for han (og hans entourage) har aldrig følt sig bundet til dette løfte. Men det er et alvorligt brud, skrev Massimo Faggioli på Twitter søndag.