Pentagon: Nordkorea kan allerede ramme USA med atomvåben-missil næste år

Pentagon vurderer, at Nordkorea kan ramme nordamerikanske byer med missil allerede næste år.

Den 4. juli udførte Nordkorea en testaffyring af et interkontinentalt ballistisk missil ved navn Hwasong-14, som ifølge det nordkoreanske styre og det amerikanske forsvarsministerium kan nå til den amerikanske stat Alaska. (Foto: KCNA)

Det er ikke mere end en måned siden, at Nordkorea tog det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, med bukserne nede.

Den 4. juli foretog det nordkoreanske styre nemlig en succesfuld testaffyring af et såkaldt interkontinentalt ballistisk missil - altså et missil, der kan nå på tværs af kontinenter, og som ofte er designet til at bære et atomsprænghoved.

På grund af teknologiske udfordringer har truslen fra det nordkoreanske atomprogram mod det internationale samfund ligget et stykke inde i fremtiden.

Men fremtiden ser ud til at være rykket to år tættere på.

Nordkorea kan nemlig allerede til næste år være i stand til at affyre et pålideligt interkontinentalt ballistisk missil, der kan bære et atomsprænghoved, og som kan ramme byer i Nordamerika.

Sådan lyder det i en ny vurdering fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Det skriver Washington Post på baggrund af kilder i Pentagon og det amerikanske efterretningsvæsen, der har kendskab til vurderingen.

Afgørende teknologi klar til test

Styret i Nordkorea har haft travlt med at testaffyre missiler i år og har tidligere også gennemført atomprøvesprængninger.

De seneste måneders aggressive testaffyringer har for alvor sat skub i Nordkoreas atomprogram, der nu kun er få måneder fra at gå i industriel produktion, siger amerikanske efterretningskilder ifølge Washington Post.

Der er kun få tekniske detaljer, der skal overkommes, før styret i Pyongyang kan sende missiler på tværs af atlanten - nemlig at designe et missil, der kan passere den øverste atmosfære, uden at sprængladningen bliver skadet.

Men den teknologi er styret muligvis allerede klar til at prøve af på torsdag, hvor Nordkorea markerer slutningen på Korea-krigen, siger kilder til Washington Post.

- De er på vej til at gøre det, højst sandsynligt i denne uge, siger en anonym efterretningskilde med kendskab til vurderingen til avisen.

Joseph DeTrani, der er tidligere missionschef for Nordkorea for den amerikanske efterretningstjeneste (ODNI) og særlige udsending ved forhandlinger med Pyongyang, har set bekymret til, mens styret det seneste år har opgraderet sin teknologi og intensiveret testaffyringerne.

- Der har været alarmerende fremskridt, siger han til Washington Post.

- I løbet af det sidste år har de opnået evner, som de ikke havde - og også nogen, vi ikke troede, de ville nå indenfor de næste år, siger han.

Mødt af amerikanske missiler

Den succesfulde testaffyring af missilet den 4. juli var ifølge Nordkoreas leder, Kim Jong-un, "en gave til de amerikanske møgsvin", der faldt på USA's uafhængighedsdag.

Kim Jong-un trådte frem på tv-skærme den 4. juli og sagde, at testaffyringen var "en gave til de amerikanske mødsvin". (Foto: Toru Hanai)

Og gaven kom da også som noget af en overraskelse for det amerikanske forsvarsministerium. I hvert fald havde Pentagon ikke før kendt til den type missil, som Nordkorea testede. Forsvarsministeriet bekræftede samtidig, hvad Nordkorea allerede havde sagt: at missiltypen kan krydse kontinenter og nå til Alaska.

Nordkorea har efter affyringen hævdet, at missiler af denne type kan bære et stort og kraftigt atomsprænghoved.

Som svar på den nordkoreanske provokation affyrede både det amerikanske og sydkoreanske militær præcisionsmissiler, da de to landes militær var i gang med våbenøvelser ud for Sydkoreas kyst.

Testaffyringen den 4. juli er blevet fordømt i skarpe vendinger af det internationale samfund, og det har været diskuteret i FN, hvordan Nordkorea kan rammes med flere sanktioner.

Mens det nordkoreanske våbenarsenal udvikler sig, har amerikanerne udviklet et missilskjold, der har kan nedskyde missiler fra Nordkorea. Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, har desuden sagt til CNN, at "en global kamp er nødvendig for at stoppe den globale trussel" fra Nordkorea.

NORDKOREAS TESTAFFYRINGER I 2017

 • 28. juli: Et ICM-missil lander i havet i Japans såkaldte eksklusive økonomiske zone (EØZ).

 • 4. juli: Et ballistisk mellemdistancemissil bliver affyret nær grænsen til Kina og lander i Det Japanske Hav.

 • 8. juni: Nordkorea affyrer mindst to missiler. De har angiveligt en rækkevidde på 200 kilometer.

 • 29. maj: Nordkorea tester et kortdistancemissil. Det flyver 450 kilometer og lander i Japans økonomiske zone.

 • 22. maj: Nordkorea tester et mellemdistancemissil af typen Pukguksong 2. Det flyver næsten 500 kilometer, før det lander i Det Japanske Hav.

 • 14. maj: Et missil flyver over 100 kilometer og lander i Det Japanske Hav. Det sker, fire dage efter at Sydkorea har valgt den liberale Moon Jae-in til ny præsident, og Kina har arrangeret et topmøde om handel mellem Asien og Europa.

 • 29. april: Et ballistisk missil testes samme dag, som FN holder møde om den anspændte situation omkring Nordkorea.

 • 16. april: Et uidentificeret missil eksploderer i luften umiddelbart efter opsendelse.

 • 5. april: Nordkorea affyer et mellemdistancemissil i retning mod Japan. Missilet flyver omkring 60 kilometer, før det lander i havet.

 • 22. marts: Et ballistisk mellemdistancemissil af typen Musudan bliver affyret, men eksploderer få sekunder efter opsendelse.

 • 7. marts: Fem ballistiske missiler bliver skudt ud over Det Japanske Hav.

 • 12. februar: Nordkorea tester et Pukguksong 2-langtrækkende missil. Det flyver 500 kilometer og lander i havet mellem Nordkorea og Japan.

 • Nordkorea har gennemført fem atomprøvesprængninger i 2006, 2009, 2013 og to i 2016.

Facebook
Twitter