Pentagon skabte falske helte

Det amerikanske forsvarsministerium og hæren har gjort sig store anstrengelser for at skabe ikoner, der kan pgøre krigsførelsen i Irak og Afghanistan populær. I nogle tilfælde er Pentagon gået langt over stregen.

Jessica Lynch afgiver forklaring i Kongressen. Ved siden af hende ses Mary Tillman, mor til Pat Tillman, der døde for amerikanske kugler i Afghanistan. (Foto: Shawn Thew © Scanpix)

Det amerikanske forsvarsministerium og hæren har gjort sig store anstrengelser for at skabe ikoner, der kan gøre krigsførelsen i Irak og Afghanistan populær.

To sådanne ikoner er den kvindelige eks-soldat Jessica Lynch, og den afdøde, tidligere fodboldspiller Pat Tillman. Begge er blevet fremhævet som eksempler på de amerikanske soldaters heroiske kamp mod en brutal og hensynsløs fjende.

Løgn og bedrag

Men i begge tilfælde er fortællingerne usande, og det bliver nu trevlet op under høringer i USA's Kongres.

Historierne om Lynch og Tillman er tidligere blevet pillet fra hinanden i

medierne
, men med høringen i Repræsentanternes Hus er der nu mulighed for, at nogle af de ansvarlige for propaganda-historierne bliver stillet til ansvar for at have ført
offentligheden
bag lyset.

Spinkel, lyshåret 19-årig

Historien om den lille kvindelige Rambo fra

provinsen
, der kæmpede til det sidste, var ikke sand, sagde et af den amerikanske hærs ikoner, sagde Jessica Lynch da hun vidnede for udvalget.

Lynch blev taget til fange af irakiske styrker under invasionen af Irak i marts 2003. En uge senere blev hun befriet af amerikanske styrker i en operation, der blev fremstillet som ekstremt farlig, heroisk og fantastisk dygtigt udført. Og den spinkle, dengang 19-årige kvinde, blev fremstillet som en helt der kæmpede indtil hun blev såret og fanget, og som gennemgik de forfærdeligste farer i hænderne på brutale irakiske soldater, indtil hun blev befriet.

Lynch har stort set holdt sig ude af offentlighedens søgelys siden den stort anlagte heltemodtagelse, som hæren arrangerede efter hendes befrielse. Men det har længe været kendt, at hæren og forsvarsministeriet manipulerede voldsomt med historien.

Fodboldhelten

Sagen om Pat Tillman, der

forlod
en succesrig karriere som spiller i den amerikanske fodboldliga og meldte sig frivilligt til tjeneste i Afghanistan, er en hel del alvorligere.

Tillman døde i Afghanistan i 2004. I første omgang fortalte hæren at han var død under heroisk kamp mod fjenden, og historien blev ikke kun fortalt til familien. Også den amerikanske offentlighed fik fortællingen om den kendte fodboldhelt, der døde heroisk for frihed og demokrati i det fjerne Afghanistan.

Men det var ikke sandt. Pat Tillman faldt for amerikansk beskydning, som et tragisk offer for vildfarne kugler. Det blev Tillmans overordnede og hæren hurtigt klar over, men alligevel valgte de at fortælle noget andet.

- En forfærdelig tragedie, der yderligere kunne have

undermineret
opbakningen
til krigen i Irak, blev forvandlet til et inspirerende budskab, der skulle understøtte landets udenrigspolitik i Irak og Afghanistan, sagde Pat Tillmans bror under høringen.

Broderen Kevin Tillman kæmpede selv i Afghanistan i den samme enhed.

Kommandokæden

Vidneforklaringerne mandag afslørede en omfattende, bevidst og

systematisk
manipulation med oplysningerne om Tillman, udført af kommandokæden stort set fra det øjeblik Tillman var død.

Komiteens formand, demokraten Henry Waxman, siger at undersøgelserne vil fokusere på, hvor meget daværende forsvarsminister Donald Rumsfeld, og Det Hvide Hus vidste om manipulationerne.

Facebook
Twitter