Pernille Weiss: Al vores politik skal måles i forhold til klima-effekten

Mød De Konservatives spidskandidat til valget til Europa-Parlamentet den 26. maj.

Det er den 51-årige Pernille Weiss, der skal stå i spidsen for Det Konservative Folkeparti ved europaparlamentsvalget i maj.

Hun overtager den konservative spidskandidatplads efter forhenværende vicestatsminister og partiformand Bendt Bendtsen, der har siddet i Europa-Parlamentet i de seneste to perioder, men som nu har valgt at stoppe.

Pernille Weiss er født og opvokset på Fyn, men bor i dag i København.

Hun er uddannet sygeplejerske, har en kandidatgrad i sundhedsvidenskab og har derudover studeret ledelse og innovation, teologi samt sexologi.

Derudover har hun i de seneste ti år været selvstændig erhvervsdrivende og har haft flere bestyrelsesposter.

Hun har tidligere siddet i Fyns Amtsråd og har flere gange stillet op til Folketinget for sit parti, men er aldrig blevet valgt.

Ved valget i 2014 fik De Konservative ét mandat, og partiet sidder i dag i den kristenkonservative gruppe i Europa-Parlamentet, Gruppen for Det Europæiske Folkeparti (EPP).

Pernille Weiss er født og opvokset på Fyn, men bor i dag på Christianshavn i København. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Hvad bliver det vigtigste, du kommer til at lave i Europa-Parlamentet?

- Det vigtigste bliver klimaet. Vi kommer til at aflevere en klode til vores børn, der er i ringere tilstand end nogensinde før. Derfor skal alt det politiske arbejde, jeg kommer til at arbejde med, måles i forhold til den effekt, det har på klimaet.

Hvordan vil du gøre det i Europa-Parlamentet?

- Jeg går efter at sidde i Industriudvalget, hvor Bendt Bendtsen sidder i dag. Her har han lavet det store, grønne bygningsdirektiv, og en af mine store opgaver bliver at sikre, at det bliver brugt i alle medlemslandene.

- EU skal gå foran og være en rollemodel for resten af verden i forhold til, hvordan vi bliver mere energieffektive.

De Konservative sidder i dag i den største borgerlige gruppe, EPP. Hvordan vil du arbejde der?

- Vi er den største partigruppe i Europa-Parlamentet, og derfor har vi også størst mulighed for at få indflydelse på sagerne. På den måde vil jeg også blive den stærkeste stemme for dansk erhvervsliv og de danske klimainteresser i den store gruppe. Det handler om at være på god talefod med de andre medlemmer og forklare dem, hvad de kan lære af dansk logik og teknologier inden for den grønne omstilling.

- Derfra skal jeg også lave nogle gode samarbejdsakser med de andre partigrupper – og de andre grønne politikere i Parlamentet. Det er i samarbejdet, at man får lavet forligene og de gode løsninger, som andre lande end Danmark også kan se fidusen i.

Her kan du møde de andre danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Hvor afgørende er det, at der er en dansk konservativ i den gruppe?

- Det er utroligt afgørende - faktisk det vigtigste, for vi sidder som den eneste danske repræsentant i Europa-Parlamentets største gruppe. Derfor siger det sig selv, at vi på lige præcis den plads har allermest at sige på vegne af Danmark.

Hvad får man ved at stemme på dig fremfor en af de andre borgerlige politikere?

- Konservativ europapolitik er nationalstaternes Europa. Vi er meget optaget af, at alle beslutninger, der kan tages lokalt – eksempelvis i Folketinget eller kommunerne – skal tages der. Det er det sundeste, hvis man skal have meningsfulde beslutninger, som folk kan bakke op.

- EU er et fællesskab for de grænseoverskridende problemstillinger mellem de europæiske lande – men også i forhold til resten af verden. Den konservative måde at tænke Europa på er altså, at vi skal passe godt på nationalstaten, men at vi også er meget positive i forhold til, hvordan vi i fællesskab skal løse de fælles problemer.

Er der noget, der gør det her valg til Europa-Parlamentet anderledes end tidligere valg?

- Det er der i høj grad. Vi har en handelskrig mellem USA og Kina, og vi har Kina og Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.), der truer de demokratiske landes vilkår og spillereglerne i det globale samarbejde. Det betyder, at EU og Europa i langt højere grad end nogensinde før skal finde sammen og passe godt på sig selv. Både indadtil og især også udadtil.

- Det ser vi i de aktuelle diskussioner om handelsaftaler. Vi skal træde mere tydeligt i karakter over for eksempelvis kineserne og passe bedre på os selv over for Putin. Men vi skal også få sendt nogle klare signaler til Donald Trumps (den amerikanske præsident, red.) bagland om, at vi fortsat regner med, at de er der på de vestlige værdiers vegne, når nu Trump ikke længere skal føre udenrigspolitik på Twitter.

Hvorfor vælger du europæisk politik frem for dansk politik?

- Andre har peget på, at jeg vil være utrolig god som europapolitiker. Og jo mere, jeg får sat mig ind i stoffet, des mere tror jeg faktisk på det. Jeg kan utrolig godt lide den måde, som man netop arbejder som europapolitiker.

- Derudover er vi i en situation, hvor Det Konservative Folkeparti ikke er så stort, så der er ikke plads til så mange i gruppen. Jeg har alderen og lysten til at tage fat i politik, og for mig er det vigtigt, at jeg kan bruges, der hvor nogen synes, jeg kan bruges.

- Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved, om det er folketings- eller europapolitik.

Alle De Konservatives kandidater til EP-valget:

 1. 1

  Pernille Weiss (Spidskandidat)

 2. 2

  Ali Aminali

 3. 3

  Jens Kindberg

 4. 4

  Kuzma Pavlov Jensen

 5. 5

  Charlotte Libach

 6. 6

  Lasse Bork Schmidt

 7. 7

  Louisa Schønnemann Bøttkjær

 8. 8

  Anders Guldhammer

 9. 9

  Inge Carlé

 10. 10

  Dino Selimovi

 11. 11

  Jane Christensen

 12. 12

  Jakob Sejergaar

 13. 13

  Dina Raabjerg

 14. 14

  Thomas von Jessen

 15. 15

  Henrik Mielke Ravn

 16. 16

  Torsten Brask Møller Nielsen

 • Læs mere her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk