Pest-epidemi spreder sig på Madagascar

Middelalderens værste dræber er ikke udryddet endnu og har kostet mindst 40 mennesker livet på Madagascar. WHO advarer mod hurtig spredning.

Pesten er nået til Madagascars hovedstad Antananarivo. WHO slår alarm og frygter hurtig spredning. (Foto: Dudarev Mikhail © Iris)

Pest.

Mange vil nok tænke på sygdommen som et overstået kapitel, noget fra middelalder-film og historiebøger.

Men pestudbrud ses faktisk stadig fra tid til anden, og i øjeblikket er den afrikanske ø-nation Madagascar ramt hårdt. Det skriver BBC.

40 døde

Mindst 40 mennesker har mistet livet siden 3. november, hvor den første patient døde. Men udbruddet, der har ramt i alt 119 mennesker, kan faktisk spores helt tilbage til slutningen af august.

I langt de fleste tilfælde er der tale om byldepest, der var den helt store dræber i Middelalderens pestepidemier. Herunder 1300-tallets voldsomme angreb, der siden er blevet kendt som 'Den Sorte Død'.

Ligesom dengang stammer sygdommen fra lopper, der sidder på gnavere som for eksempel rotter.

Advarer mod spredning

Noget har imidlertid ændret sig siden 1300-tallet. Byldepest kan i dag behandles med antibiotika, hvis det opdages tidligt nok.

Men nogle få af tilfældene på Madagascar har vist sig i form af lungepest, som er sværere at behandle og spreder sig nemmere. WHO advarer mod sygdommen, der også er nået til hovedstaden Antananarivo, der har mere end 700.000 indbyggere.

- Der er nu en risiko for hurtig spredning af sygdommen i kraft af byens tæthed og sundhedssystemets svaghed, lyder det fra Verdenssundhedsorganisationen.