PET: Marokkansk drabssag er terror og videoer er sandsynligvis ægte

Efterretningstjenesten er enig med marokkansk politi i vurderingen af at drabet på dansk og norsk kvinde er terrorrelateret.

Imlil i Atlasbjergene ligger tæt på det sted hvor de to skandinaviske turister blev dræbt. (Foto: © Bendiksby, Scanpix)

Drabet på den danske og norske kvinde i Marokko er terrorrelateret, og de to videoer, som har været fremme i sagen, er efter al sandsynlighed ægte.

Det skriver Politiets Efterretningsvæsen i en pressemeddelelse til aften.

- I sagen om drabene på den danske og den norske kvinde i Marokko, har den marokkanske regering karakteriseret drabene som en terrorhandling. Dette er en vurdering, som PET på det foreliggende grundlag er enig i, lyder det fra PET.

- På baggrund af det nuværende materiale og de undersøgelser, som er gennemført, arbejder Rigspolitiet og PET ud fra en antagelse om, at de to omtalte videoer er ægte, skriver efterretningsvæsenet.

Erklærer troskab til IS

Videoerne, som PET henviser til, er begge dukket op på sociale medier efter at de to skandinaviske turister blev fundet dræbt i Atlasbjergene i Marokko mandag.

Den ene viser tilsyneladende drabet på en af kvinderne. Den anden viser fire mænd, som erklærer troskab over for terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Tre af de fire er sandsynligvis identiske med tre mænd, som i går blev anholdt af marokkansk politi, da de forsøgte at flygte fra Marrakesh til Agadir i syd ombord på en rutebus.

I alt 13 er anholdt i sagen. Mindst en af dem har relationer til en ekstremistisk organisation, ifølge den marokkanske antiterrormyndighed BCJI.

Sagen kort

  • Den 24-årige danske kvinde Louisa Vesterager Jespersen og hendes 28-årige norske veninde Maren Ueland blev fundet døde i mandags i et øde bjergområde ved Toubkal-bjerget tæt på bjerglandsbyen Imlil cirka en times kørsel syd fra Marrakesh.

  • De var på julerejse i Marokko og havde de seneste dage været på vandretur i Atlasbjergene, hvor de camperede.

  • Marokkanske myndigheder efterforsker dobbeltdrabet som en terrorhandling, fordi mindst en af i alt 13 anholdte mænd har en forbindelse til en ekstremistisk gruppe. PET er enig i vurderingen.

  • To videoer efterforskes i sagen: En video, der angiveligt viser drabet på en af de to kvinder og en video, hvor de tre anholdte sammen med en fjerde person erklærer troskab til Islamisk Stat. PET vurderer at videoerne sandsynligvis er ægte.

  • DR har besluttet ikke at vise videoen. Det skyldes at vi ikke ønsker at gå potentielle terroristers ærinde.