Philip Khokhar giver svar: Hvad betyder Hongkongs nye sikkerhedslov for dig?

Sikkerhedslov i Hongkong kan få konsekvenser for danske turister, advarer Udenrigsministeriet.

Hongkongs politi under en demonstration mod den nye sikkerhedslov. (Arkivfoto) (Foto: Anthony Wallace © Scanpix)

Danske og andre statsborgere skal i fremtiden måske være lidt mere påpasselige, hvis de skal til Hongkong.

Det skriver det danske Udenrigsministerium i en opdateret rejsevejledning til Hongkong, der er en del af Kina, men har selvstyre frem til 2047.

Kinas nye sikkerhedslov, der trådte i kraft med udgangen af juni, indskrænker ytringsfriheden markant i bystaten, og fremover er det for eksempel forbudt at kræve uafhængighed for Hongkong fra Kina. Ligesom det også er illegalt at skabe "had", som det hedder, mod både Hongkong-regeringen og den kinesiske regering.

Straffen for overtrædelse kan i værste fald være fængsel på livstid. Udenrigsministeriet gør opmærksom på, at overtrædelse af sikkerhedsloven i værste fald kan indebære en risiko for, at man bliver udleveret til Kina.

DR Nyheders korrespondent i Asien, Philip Khokhar, giver her fem svar på, hvad den nye sikkerhedslov kan komme til at betyde for dig.

1

Skal danskere være bekymret for at rejse til Hongkong?

Op mod 4.000 politifolk har været udkommanderet i Hongkongs gader. (Foto: DALE de la REY © Scanpix)

- Almindelige danskere, der skal på ferie eller forretningsrejse til Hongkong, skal nok ikke. Det her er grundlæggende en advarsel til personer, som er politisk aktive. Personer, som arbejder eller har arbejdet i organisationer, der har været med til at gøre noget, Kina ikke bryder sig om på en eller anden måde. Det er dem, det her retter sig mod, siger Philip Khokhar.

2

Hvis det så måske ikke er møntet mod turister og gæster i landet, hvorfor tror du så, at de danske myndigheder kommer med den her advarsel?

Hundreder af demonstranter trodser et forbud mod at forsamle sig. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

- Den danske advarsel kommer efter, at en række lande har gjort det samme - blandt andre Tyskland og Australien. En lang række vestlige lande er dybt bekymrede over den her nye sikkerhedslov. Loven er meget bred, og den har nogle paragraffer, der betyder, at den gælder i hele verden - også for folk, der ikke er fra Kina eller Hongkong. Det vil sige, at har udlændinge sagt noget, der er i strid med sikkerhedsloven, så er det ulovligt - også selvom det er sagt uden for landet, siger Philip Khokhar.

3

Betyder det så, at vi kommer til at se folk, der bliver arresteret, når de ankommer til Hongkong?

Hongkongs leder Carrie Lam (th.) skåler for den nye sikkerhedslov ved en ceremoni i anledning af årsdagen for overdragelsen fra Storbritannien. (Foto: Anthony Wallace © Scanpix)

- Nu skal vi ikke male fanden på væggen. Jeg tror ikke, at vi begynder at se en strøm af mennesker, der bliver anholdt i Hongkongs lufthavn. Men der vil formentligt på et eller andet tidspunkt komme nogle sager med nogen, der har sagt noget, som Kina ikke bryder sig om, siger Philip Khokhar.

4

Betyder det så også, at man vil gøre det vanskeligt for Kina-kritiske overhovedet at komme ind i Hongkong?

En person holder et banner, hvor der kræves, at Hongkong skal være uafhængigt. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

- Vi har allerede set, at forskellige foredragsholdere og politiske talere er blevet afvist indrejse. Modsat Kina så skal eksempelvis EU-borgere ikke have visum for at indrejse i Hongkong. Det kommer vi ganske givet til at se mere af, siger Philip Khokhar.

5

Hvad er formålet med den nye sikkerhedslov?

Politiet tilbageholder en demonstrant under protesterne mod den nye sikkerhedslov. (Foto: MIGUEL CANDELA © Scanpix)

- Man forsøger at ødelægge protestbevægelsens eller demokratibevægelsens mulighed for at samarbejde med andre uden for Hongkong - det kan være udenlandske organisationer, politikere, NGO'er. Der er også nogle paragraffer om at samarbejde med udenlandske, fremmede magter er ulovlig. Man må altså ikke lave lobbyarbejde for at få eksempelvis amerikanske politikere til at indføre sanktioner mod Kina. Det er ulovligt, siger Philip Khokhar.

Sikkerhedslov for Hongkong

  • Loven slår hårdt ned på separatisme og "enhver handling, der på alvorlig vis truer den nationale sikkerhed" i Hongkong.

  • Den nye lov åbner blandt andet op for, at der kan idømmes fængsel på livstid for at samarbejde med udenlandske kræfter og for terrorhandlinger.

  • Oprør eller forsøg på løsrivelse kan også give fængsel på op til livstid.

  • Det betragtes i nogle tilfælde som terror, hvis man gør skade på visse typer køretøjer og udstyr.

  • Loven gælder alle, som befinder sig i Hongkong - også udlændinge. Den overtrumfer områdets eksisterende lovgivning, og det kinesiske styre i Beijing overtager ansvaret for at føre juridisk kontrol af "komplekse" sager, som truer rigets sikkerhed.

  • Virksomheder og organisationer kan også straffes efter den nye lov.

Facebook
Twitter