Philip Khokhar: Kinesere er oprigtigt frustrerede over Jyllands-Postens tegning

Vrede på sociale medier kan have fået ambassade til at forlange en undskyldning.

Den danske tegning har vakt ramaskrig på sociale medier i Kina. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

En tegning, hvor de gule stjerner i det kinesiske flag er skiftet ud med coronavirusset, har fået Kina til at kræve en officiel undskyldning fra Jyllands-Posten.

Den kinesiske ambassade skriver i en pressemeddelelse, at tegningen er "en fornærmelse mod Kina og sårer det kinesiske folks følelser."

Samtidig skriver Kinas repræsentation i Danmark, at det har "overskredet lavmålet for et civiliseret samfund og den etiske grænse for ytringsfrihed."

Sagen har i den grad bragt sindene i kog på sociale medier i Kina, fortæller Philip Khokhar, DR's Asien-korrespondent.

- Folk er oprigtigt meget frustrerede over den her tegning. Folk skriver, at de simpelthen ikke forstår, at man vælger at offentliggøre en tegning, hvor man viser coronavirus i stedet for stjerner på det kinesiske flag, fortæller korrespondenten.

Kinesiske turister i Danmark er heller ikke tilfredse med tegningen.

Han tror, at vreden kan være grunden til det kinesiske krav.

- Folk opfatter det simpelthen som mangel på empati og forståelse for, hvad kineserne gennemgår lige nu, og det tror jeg har lagt et pres på ambassaden i København, siger Philip Khokhar.

Bliver set som respektløst

En stor del af frustrationen omkring den danske tegning skyldes, at mange kinesere opfatter det som, at der bliver gjort grin med en dybt alvorlig situation, hvor over 100 mennesker er døde, tusinder er smittet, og millioner er tvunget i isolation.

- Det vækker opmærksomhed, når kinesere får indtryk af, at det ikke er gået op for omverdenen, hvad det er, at kineserne gennemgår, siger Philip Khokhar.

- I en kinesisk kontekst er der tale om en fornærmelse, og folk spørger, hvorfor man vælger at gøre grin med så bekymrende en situation, fortæller korrespondenten.

- Set med danske briller taler man om ytringsfrihed og satire, men fra kinesisk side ser man det i høj grad som respektløst og dårlig stil, forklarer han.

Store dele af millionbyen Wuhan ligger øde hen i disse dage. (Foto: Hector retamal © Scanpix)

JP afviser at undskylde

Hos den danske avis, der er kommet i kinesernes søgelys, afviser man at have gjort noget galt.

- De får ikke en undskyldning, for vi mener ikke, at vi har gjort noget forkert. Jeg tror, at den går over af sig selv, idet der ikke er dårlige intentioner i den, lyder det fra Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, og fortsætter:

- Vi har tegnet en tegning, som bruger det kinesiske flag og coronavirus til at indramme en begivenhed, som præger hele verden lige nu. Det er en registrering.

Sagen er så småt begyndt at få opmærksom i udlandet, hvor blandt andet finansmediet Bloomberg og det internationale nyhedsbureau Reuters har skrevet om det kinesiske krav om en undskyldning.

For tidligt at spå om konsekvenser

I øjeblikket florerer der billeder på sociale medier som Sina Weibo, hvor Dannebrog eksempelvis er påtrykt skældsord. Om sagen kommer til at udvikle sig og få større konsekvenser for Danmark end vrede på sociale medier, er for tidligt at spå om, siger Philip Khokhar.

- Den her krise, som vi er på vej ind i, har kun varet et halvt døgn. Jeg tror også, at det kommer meget an på, hvad den danske regering siger officielt, siger han.

- Hvis de fastholder, at det her kun er et spørgsmål om ytringsfrihed og ikke har en holdning til selve tegningen, så tror jeg, at Danmark kan få alvorlige problemer. Men det er for tidligt at sige, slår korrespondenten fast.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har afvist at udtale sig direkte om satiretegningen. Han siger dog:

- Det er kendt, at vi har ytringsfrihed, og det er også klart for kineserne, fastslår han.

Det samme svar lyder fra statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi har en meget, meget stærk tradition i Danmark. Ikke alene for ytringsfrihed, men også for satiretegninger, og det kommer vi også til at have i fremtiden, siger hun til Jyllands-Posten.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener ikke, at Kina har krav på en undskyldning.