Philip Khokhar: Stor mystik om Interpol-chefs forsvinden

DR's korrespondent Philip Khokhar kalder det opsigtsvækkende, at en kineser med international toppost er tilbageholdt.

Hustruen til den kinesiske Interpol-leder Meng Hongwei meldte ham savnet fredag. (Foto: INTERPOL / HANDOUT © Scanpix)

Interpols chef Meng Hongwei er på mystisk vis forsvundet under et besøg i sit hjemland Kina i slutningen af september.

Han er sidst set den 29. september i Frankrig og er angiveligt blevet anholdt ved sin ankomst til Kina. Det skriver South China Morning Post, der citerer en anonym kilde tæt på efterforskningen.

Interpol har nu officielt bedt Kina om oplysninger om Meng Hongwei.

DR's korrespondent Philip Khokhar befinder sig i Beijing og fortæller, at der intet er kommet frem fra officielle kilder om 64-årige Meng Hongweis forsvinden.

- Der er tilsyneladende ikke nogen tvivl om det længere. Men vi ved ikke, hvorfor han er tilbageholdt. Det er uvist, om det er fordi, præsident Xi Jinping er utilfreds med ham, om det er, fordi han tilhører den forkerte fløj i kommunistpartiet, eller om man ikke er tilfreds med hans arbejde i Interpol og ikke plejer kinesiske interesser, siger Philip Khokhar.

Ingen har set Meng Hongwei, siden han forlod Interpols hovedkvarter i Lyon for at flyve til Kina, siger en kilde tæt på efterforskningen af hans forsvinden.

Hustruen til den kinesiske Interpol-leder meldte ham savnet fredag. Hun befinder sig ifølge AP i Lyon. Det samme gør parrets børn.

Personer er tidligere forsvundet

Meng er den seneste fremtrædende person, der pludselig forsvinder i Kina.

Tidligere har blandt andet højtstående regeringsembedsmænd og endda en berømthed i landet været "forsvundet" i uger eller måneder.

- Det er en klassisk fremgangsmåde, de kinesiske myndigheder benytter, når det handler om højtprofilerede personer, som falder i unåde - de forsvinder. Det bliver ikke annonceret, at de er anholdt. Når processen er slut, får vi så at vide, om de evt. er kommet i fængsel, fortæller Philip Khokhar.

- Det usædvanlige her er, at der er tale om en højtstående kineser med en international toppost. Det er ret opsigtsvækkende, at sådan en person forsvinder i Kina, siger Khokhar.

Interpol har indtil videre forholdt sig tavs om Mengs forsvinden bortset fra en kortfattet erklæring.

Her hedder det, at "Meng Hongweis opholdssted er et anliggende for de relevante myndigheder i både Frankrig og Kina".

Facebook
Twitter