Piccolo-skandale i USA presser republikanere

Mark Foley, et republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, måtte fredag i al hast give afkald på sin plads i USA's Kongres. Partitoppen kendte hans svaghed for piccoloer, men greb ikke ind siger kritikkere.

Dennis Hastert. formanden for Repræsentanternes Hus, er klemt af sagen. Under pres har han indrømmet at han kendte til Foleys problemer længe før sidste uge. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Mark Foley, et republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, måtte fredag i al hast give afkald på sin plads i USA's Kongres.

Foley har sendt e-mails og tekst-beskeder med et "utilbørligt indhold" til nogle af de mindreårige piccoloer, der arbejder i Kongresbygningerne.

Belaster partiet

Det er i sig selv en ubehagelig affære, ikke mindst når der kun er lidt over fire uger til det vigtige midtvejsvalg. Men hvad der er meget værre er, at Foleys aktiviteter efter alt at dømme har været kendt af republikanernes ledere i Huset, uden at nogen har grebet ind.

Husets formand, republikaneren Dennis Hastert, har anmodet justitsministeriet om at undersøge både Foleys aktiviteter og Kongressens håndtering. Og FBI, forbundskriminalpolitiet, har meddelt at man vil undersøge om Foley har begået noget strafbart.

Adskillige republikanske topfolk, blandt andre Hastert, har et forklaringsproblem. Presset af nye oplysninger, der hele tiden kommer frem, har Hastert måttet indrømme at ledelsen har været bekendt med Foleys påfaldende store interesse for unge piccoloer allerede sidste år. Så meget, at Foley på et tidspunkt fik ordre til at lade være med at kontakte en bestemt, da 16-årig dreng.

Hastig omstilling

Foley er blevet valgt til Huset seks gange, men afsløringen af hans nærgående interesse for mindreårige piccoloer har overraskende afslyst enhver plan om en syvende periode i Kongressen.

Republikanske partiledere i Florida holder hastemøde i dag for at finde en kandidat, der kan opstilles i kredsen hvor Foley var valgt. Foley selv er som sunket i jorden, skriver dagbladet The Washington Post.