Pille kan fjerne glæden ved alkohol

En ny pille stopper alkohols berusende effekter. Men tømmermændene får du lov til at beholde.

Glæden ved alkohol kan nu fjernes med et nyt medikament. Foreløbigt er det kun mus, som har testet det. (Foto: Rasmus Kahlen © DR)

Forskere kan nu fjerne den boblende glade fornemmelse man får af at drikke øl, vin og spiritus. Det nye medikament kan også reducere nydelsen af mad og kokain.

- Dette medikament har stort potentiale som medicin, der kan bekæmpe alt fra alkoholisme over spiseforstyrrelser til stressrelaterede sygdomme, konkluderer forskerne fra Oregon Helath and Science University, som står bag.

Anti-festpillen har det mundrette navn CP154,526 og virker ved at binde sig til en receptor i hjernen, den såkaldte CFR1, der er med til at styre kroppens stress-niveau.

Testet på dyr

Medikamentet virker, som når man putter en nøgle i en lås uden at dreje nøglen rundt. Herefter brækker du nøglen af, så ingen længere kan bruge den.

Foreløbigt er pillen testet på stærkt berusede mus. De fulde mus var mindre tilbøjelige til at indtage endnu en 'drink' i forhold til de mus, som ikke havde fået medikamentet.

Pillen virker kun mindre end en time, men ifølge forskerne så er det længe nok.For den rus, som alkoholen giver, opstår inden for de første 15 til 30 minutter. Og når du ikke får en euforisk oplevelse ved den første drink, du indtager, så har du ikke lyst til at drikke mere. Mener altså forskerne.

Tømmermændene består

Man kan altså glædesløst drikke videre, men pillen gør ikke noget ved alkoholens negative effekter. Man har stadig svært ved at gå lige og får en snøvlet tale - og tømmermændene er der såmænd også stadigvæk.

Nu kribler det i forskerne for at få lov til at teste pillen på mennesker. Hvis pillen bliver godkendt, vil brugerne få besked på at indtage medikamentet lige før eller lige efter den første drink.

På længere sigt vil forskerne undersøge stoffets andre egenskaber - forskerne har blandt andet en forhåbning om, at medikamentet kan bruges til at nedbringe rygernes afhængighed af nikotin, fordi det mindsker nydelsen ved rygning.

Lunken modtagelse

- Jeg hilser enhver ny måde at angribe alkohol-problemet på velkommen. Der er mange årsager til, at folk drikker for meget, og derfor er der også brug for mange forskellige slags lægemidler, der kan hjælpe dem, siger klinisk overlæge Christian Hvidt, der arbejder i socialforvaltningen i Københavns Kommune til Videnskab.dk.

Han har dog lidt svært ved at se, hvem der skulle bruge det nye medikament.

- Jeg synes det lyder lidt selvmodsigende, for de unge drikker jo netop alkohol for at nå den rus, som pillen fjerner. Alkoholikerne derimod drikker, fordi de ellers bliver syge, så de vil heller ikke have synderligt glæde af den nye pille," siger han.

Forældrepille

Men han ser dog en mulighed for en lille gruppe unge, som endnu ikke kender grænsen for, hvor meget alkohol, de kan klare.

- Det nye medikament kan godt blive et niche-produkt for en lille gruppe unge, der endnu ikke kender deres grænse for, hvor meget alkohol de kan klare. Man kunne forestille sig, at det kunne dæmpe deres lyst til at drikke mere end et par drinks, siger han.

Facebook
Twitter