Pligten har betydet alt i 60 år

Dronning Elizabeth har regeret i 60 år, hun har oplevet krige og kriser, beundring og kritik. Pligten frem for alt har været hendes leveregel.

Dronning Elizabeth var et stort smil, da hun gik gennem en jubilæumsgadefest i Bromley, London. Festen var en forløber for fejringen af dronningens 60 års jubilæum. (Foto: AFP PHOTOLewis Whyld © Scanpix)

I disse dage fejrer den britiske dronning Elizabeth sit 60 års jubilæum på tronen. Men da prinsesse Elizabeth blev født i 1926 stod det ikke skrevet i kortene, at hun en dag skal være regent. Den rolle var tiltænkt hendes onkel Edward, prinsen af Wales.

Hun havde en tryg og beskyttet barndom i London med sine forældre, hertugen og hertuginden af York og sin lillesøster, prinsesse Margaret Rose.

Elizabeth bliver tronarving

Elizabeths barndom ændrede sig markant i 1936, da hendes bedstefar, kong George V døde og hans ældste søn blev kronet som kong Edward VIII. Men inden året er omme valgte kong Edward at abdicere for at kunne gifte sig med sit livs kærlighed, den fraskilte amerikanske kvinde Wallis Simpson.

I stedet bliver Elizabeths far kronet som kong George VI, og den 10-årige Elizabeth bliver nu tronarving.

I lære som dronning

Dermed begynder uddannelsen til det hverv, hun engang skal varetage. Elizabeth får undervisning i forfatning og jura, og ærkebiskoppen af Canterbury lærer hende om religion. Hun lærer fransk, musik, kunst, og hun dyrker svømning og hestesport.

I 1947 giftede prinsesse Elizabeth sig med Philip Mountbatten, som hun havde kendte i mange år. Philip var søn af prins Andrew af Grækenland og oldebarn til dronning Victoria. I de første år af ægteskabet rejser parret meget, og det er mens parret opholder sig i Kenya den 6. februar 1952, at de modtager beskeden om, at Elizabeths far, kong Georges VI, er død.

Vender hjem som dronning

Det er som dronning, at Elizabeth lander i Storbritannien og modtages af premierminister Winston Churchill. Selv kroningen finder sted knap halvandet år senere den 2. juni 1953 i Westminster Abbey. Begivenheden er en af de første der tv-transmitteres til mange lande, også udenfor Storbritannien og Commonwealth.

Elizabeth er nu statsoverhoved over de britiske øer og 15 lande i Commonwealth fællesskabet - blandt andet Australien, Canada og Cameroun. Hun er desuden leder af Commonwealth, en sammenslutning af 54 uafhængige stater.

Den berejste monark

Det har været med til at gøre dronning Elizabeth til en af de mest berejste monarker i verden. BBC har lavet et kort, der markerer de 116 lande - ud over Storbritannien - som majestæten har besøgt.

Dronning Elizabeth og prins Philip har fire børn. Tronarvingen prins Charles er født i 1948. Prinsesse Anne er født i 1950, og prinserne Andrew og Edward er født i henholdsvis 1960 og 1964.

Kongefamilien afspejler på mange måder udviklingen i det omgivende samfund. I 1976 vakte det furore i Storbritannien, da dronningens søster, prinsesse Margaret blev skilt fra sin mand Anthony Armstrong-Jones.

Annus Horribilis

I 1992 vælter læsset. Dronningen eneste datter, prinsesse Anne, opgiver sit ægteskab med Mark Phillips. Prins Andrew bliver separeret fra sin hustru, hertuginde Sarah. Ægteskabet mellem tronarvingen, prins Charles og prinsesse Diana vakler. Og Windsor Castle raseres af brand. Det er for meget for dronningen, og i en tale i anledning af sit 40 års regenetjubilæum kalder dronningen 1992 for sit annus horribilis - sit forfærdelige år.Læs hele talen her.

Skilsmissen mellem Charles og Diana bliver en realitet i 1996, og masser af private detaljer fra parrets samliv dukker op i medierne. Pressens jagt på Charles og hans ungdomskærlighed Camille Parker-Bowles og på prinsesse Diana og hendes nye partnere er skånselsløs.

Folkets prinsesse dør

I 1997 ryster fundamentet i det gamle kongehus, da prinsesse Diana bliver dræbt ved en bilulykke i Paris. Prinserne William og Harry har mistet deres mor, Storbritannien har mistet folkets prinsesse, og Storbritannien bliver ramt af spontant landesorg.

Dronning Elizabeth bliver udsat for voldsom kritik, da hun forskansede sig på slottet Balmoral i Skotland, udadtil virker upåvirket af Dianas død og afviser at lade flaget over Buckingham Palace gå på halv stang.

Men aftenen før prinsesse Dianas begravelse går dronningen ud i en direkte tv-tale for som regent og som bedstemor at hylde Diana. Se talen her:Talen er et vendepunkt, og omverdenen kan iagttage et samlet Storbritannien, der sammen med deres kongehus tager afsked med folkets prinsesse.

Fornyet opbakning

Det britiske monarki har fået fornyet opbakning, efter at prins Charles og prinsesse Dianas ældste søn i foråret 2011 blev gift med Catherine Middleton. Tronarvingen, den 63-årige prins Charles, har fundet ro med sin kone nummer, hertuginden af Cornwall.

Men der er ikke udsigt til, at prins Charles overtager tronen lige med det samme.

Abdikation er ikke en mulighed for dronning Elizabeth. "Pligten frem for alt" har været dronningens leveregel gennem hele hendes regeringstid. Og hun kommer fra en slægt af stærke og udholdende kvinder. Dronningens mor var aktiv helt frem til sin død om 101-årig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk