Polak sigtes for at sælge bombeudstyr til Breivik

Polens anklagemyndighed bekræfter, at en mand er sigtet for at have solgt bombekomponenter til Anders Behring Breivik.

I Norge har politiet i aftes detoneret en ladning sprængstof, der blev fundet på den anholdte massemorder Anders Behring Breiviks gård.

- Den polske anklagemyndighed bekræfter over for Dagbladets netavis, at den har sigtet en mand for at have solgt bombekomponenter til den norske massemorder Anders Behring Breivik.

Han er sigtet efter en paragraf om forbrydelser mod den offentlige sikkerhed, som har en straframme på mellem seks måneder og otte års fængsel.

Manden har solgt kemiske komponenter til en person, som ikke har tilladelse til at være i besiddelse af dem.

Forbedrer holdbarhed

Selv siger den sigtede, Lukasz Mikus, at det drejer sig om natriumnitrit og aluminiumspulver. Han driver en virksomhed i Wroclaw, der sælger kemisk udstyr.

- Da bestillingen tikkede ind her, var der slet ingen alarmklokker, som ringede hos mig. Natriumnitrit bruges gerne som tilsætningsstof for at forbedre holdbarhedstiden på kødprodukter, forklarer han til den norske netavis.

- Aluminiumspulver er en vanlig komponent til for eksempel til at hærde overfladen på husmaling, siger Mikus.

Ny afhøring fredag

Han bedyrer, at han ingen anelse havde om Breiviks morderiske forehavende. Bomben eksploderede fredag eftermiddag i regeringsområdet i Oslo og dræbte otte personer.

- Jeg kunne ikke vide, at Anders Behring Breivik havde planer om at bruge ingredienser fra mit firma til at producere en terrorbombe med, siger han til dagbladet.no

Mikus er indkaldt til en ny afhøring hos det polske sikkerhedspoliti på fredag.