Polakker i chok over tysk karnevalsfigur

Et karnevalgsoptog i den tyske by Düsseldorf har skabt spændinger mellem to af vores store nabolande, Tyskland og Polen.

Konservative politikere syder af vrede i den polske hovedstad Warszawa – og arrigheden er rettet mod Tyskland, især mod én af de kæmpe, farverige figurer, som kørte gennem Düsseldorfs gader i en karnevalsparade i forgårs.

Figuren er et symptom på, at tyskerne mangler respekt for Polen og polske politikere, lød det fra Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski i polsk radio i går.

Den forargende vogn afbilleder formanden for det nationalkatolske polske regeringsparti Lov og retfærdighed som en diktator i polsk militær uniform.

Hans ene bestøvlede fod hviler på hovedet af en foroverbøjet kvinde, som skal forestille et underkastet Polen.

Narrestreger

Regeringen i Warszawa varsler nu handling i Berlin.

- På en diplomatisk måde vil vi påpege problemet og spørge vores partnere i Tyskland, hvad disse narrestreger skal gøre godt for, sagde den polske udenrigsminister.

Udemokratiske reformer

Karnevals figuren i Düsseldorf ruller forbi, efter Polens regering de sidste tre måneder har indført en række reformer – reformer, som ifølge kritikere krænker demokrati og menneskerettigheder.

Blandt andet har regeringen fyret ledende redaktører, bestyrelse og direktør for TVP og Polskie Radio, det statslige polske tv og radio, og sat sine egne folk ind i stedet.

Desuden har Polens ledere sat landets forfatningsdomstol ud af kraft, og kan nu gennemføre så godt som alle de love, den vil – uden kontrolinstans.

Strid om polsk kartoffel

Da Lov og Retfærdighedspartiet havde magten i Polen for ni år siden, var forholdet mellem tyskerne og polakkerne ekstremt dårligt.

For eksempel boykottede den daværende præsident og nu afdøde tvillingebror til partiets formand et årligt topmøde med Frankrig og Tyskland – i protest mod, at en tysk avis i en satire havde kaldt ham for "den nye polske kartoffel".

Særligt én af de kæmpe, farverige figurer har skabt vrede i Polen.

Opslået af DR Nyheder på 10. februar 2016