Polakker til EU: Bland jer uden om vores reformer

EU diskuterer i dag, hvad man skal stille op med et Polen, som indfører en række reformer, flere europæiske politikere kalder udemokratiske.

Mens Polens har indført en række reformer, der får EU til at kritisere dem for at være udemokratiske. Og i Polen er grupper da også gået på gaden for at protestere imod dem. (Foto: Kacper Pempel)

Sure agurker, røgede pølser og Pierogi, polske dejpakker med fyld — det er til salg for få kroner på Warszawas største marked.

Men polakkerne lader sig ikke så nemt købe af i EU.

- Vi vil tale med vores egen stemme og gøre os gældende i Europa, lyder det med eftertryk fra sygeplejerske Marzena Milwicz, der har adskillige hvide plastikposer fyldt med brød og grønt på armen.

Ignorerer magtens tredeling

I Bruxelles vækker Polen bekymring. Det centraleuropæiske lands nye regering har nemlig indført en række reformer. Og de får kritik fra EU for at være udemokratiske.

Først og fremmest kritiserer europæiske politikere en reform af Polens forfatningsdomstol. Den beslutter, om love overholder den polske grundlov eller ej — i Danmark er det Højesterets opgave.

Den polske reform blokerer ifølge en lang række jurister forfatningsdomstolens arbejde. Og på den måde kan regeringen vedtage så godt som alle de love, den vil — uden nævneværdig modstand.

Derudover har Polens regering lavet en reform af medieloven. Den har blandt anet sikret sig muligheden for at kunne fyre samtlige ledende redaktører, direktøren og bestyrelsen i landets statslige tv, radio og telegrambureau, og sætte sine egne folk ind på posterne.

Direktøren for TVP, det statslige tv, er allerede skiftet ud med en kendt politiker fra regeringspartiet.

Polen til debat

De sidste tre uger har over hundredtusinde polakker demonstreret mod reformerne i over 20 polske byer og i flere europæiske storbyer.

Og på et møde i dag diskuterer Europa-Kommissionen, hvordan man kan håndtere Polen.

Men for næsten halvdelen af den polske befolkning skal EU bare blande sig udenom Polens sager. Og især EU’s krav om at polakkerne skal tage imod 11.500 flygtninge vækker vrede på markedet i Warszawa.

- Muslimer vil vi ikke have, lyder det fra Marzena Milwicz.

- De voldtager, belemrer, de tilpasser sig ikke, de assimilerer sig ikke. Vi er et katolsk land, det må godt være kristne, men ikke muslimer, siger hun.

Nej til polsk papegøje

Især de, som har stemt på den nye regering, er forargede over EU’s meldinger — chefredaktør for det katolsk-konservative ugeblad W Sieci, Jacek Karnowski, siger:

- De stemmer er bare politisk pres, angst for, at den nye regering vil være besværlig i samarbejdet med EU og koncentrerer sig om nationale interesser, at den ikke blot har tænkt sig at gentage Unionens anbefalinger som en papegøje, lyder hans kritik rettet mod Bruxelles.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk