Polen har nu 15.000 soldater til at bevogte grænsen til Hviderusland

Polens regering beskylder Ruslands præsident Putin for at stå bag migrantkrisen ved grænsen.

Tusindvis af migranter er fanget i ingenmandsland på den hviderussiske side af grænsen til Polen. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Først var der 10.000. Så 12.000.

Og nu har Polen indsat 15.000 soldater ved grænsen til Hviderusland, hvor hundredvis af migranter lige nu håber på at komme ind i Polen.

Det oplyser den polske forsvarsminister, Mariuzs Blaszczak, ifølge Reuters til polske medier.

Han fortæller samtidig, at flere grupper af migranter i nat har forsøgt at bryde gennem det pigtrådshegn, der afgrænser Hviderusland fra Polen.

- Det var ikke en rolig nat. Der var flere forsøg på at bryde igennem den polske grænse, men så vidt jeg ved, blev alle, der slap igennem, stoppet, lød det fra ministeren.

Ifølge den polske radiostation RMF forsøgte en større gruppe på omkring 200 personer tirsdag eftermiddag at komme forbi grænsehegnet og ind i Polen, og igen efter midnat forsøgte en mindre mindre gruppe på omkring 60 personer.

Nyhedsbureauet AP skriver, at det lykkedes to grupper at trænge igennem, men de blev efterfølgende tilbageholdt.

Også mandag forsøgte migranter at trænge igennem pigtrådshegnet med boltsakse og skovle, som man kan se i videoen her:

Fanget i ingenmandsland

Situationen ved grænsen mellem de to lande er spidset til i de seneste dage, efter tusindvis af migranter er ankommet til grænseområdet fra Hviderusland.

De mange migranter ønsker angiveligt at rejse videre ind i Polen - og dermed også ind i EU - men er blevet nægtet adgang af de polske myndigheder.

Migranterne, som primært kommer fra Mellemøsten, kan hverken komme frem eller tilbage og befinder sig lige nu i en improviseret lejr i ingenmandsland mellem Polen og Hviderusland, hvor temperaturerne om natten sniger sig ned under frysepunktet.

Mange af dem er unge mænd, men der er også familier med små børn iblandt, fortæller DR's journalist, Kristian Almblad. Han har besøgt området på den polske side af grænsen, hvor flere migranter også er fanget, og har blandt andet mødt en familie ude i skovområdet - herunder en blot fire måneder gammel baby.

- De sad simpelthen bare og frøs og sultede, siger han om familien, der fortalte, at de har været i skoven i to-tre uger.

En lille pige i skoven nær grænseovergangen ved Narewka, Polen, den 9. november. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)

En farlig fælde

Polen og EU har rettet skarpe anklager mod Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, for at kanalisere migranterne ind i EU fra blandt andet Irak.

Ifølge Europa-Kommissionen sker det i et forsøgt på destabilisere den europæiske union som hævn for de sanktioner, som man har indført mod præsidenten ovenpå det omstridte præsidentvalg i 2020. Regimet i Hviderusland bruger helt bevidst migranterne til at presse medlemslandene i en såkaldt 'hybridkrig', lyder anklagen.

- Det er en farlig fælde, når folk bliver lokket til Hviderusland af regimet i Minsk for så at blive skubbet videre mod EU’s grænser. Folk bliver sat i en yderst farlig situation, og det skal vi have sat en stopper for, lød det tirsdag fra Dana Spinant, der er talsperson for EU-Kommissionen.

Også Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, har kaldt billederne fra grænsen for "rædselsfulde" og anklaget den hviderussiske præsident for at være skruppelløs.

- Lukashenko bruger skruppelløst folk, der søger tilflugt, som gidsler til sit kyniske magtspil. Men EU kan ikke afpresses, skriver udenrigsministeren blandt andet på Twitter.

Det er særligt ved Polens største grænseovergang ved byen Kuznica, at der for tiden ankommer mange migranter fra Hviderusland. Også Letland og Litauen, som er en del af EU, oplever et stigende antal migranter fra Hviderusland. (© DR Nyheder)

- Vi vil ikke holde nogen tilbage

De anklager afviser præsident Lukasjenko, som blot kalder sit lands åbenhed overfor migranter for tegn på, at Hviderusland er et "gæstfrit land".

- Vi vil ikke holde nogen tilbage. De flygter jo ikke til os, lød det tidligere på året fra den hviderussiske præsident.

Præsidenten udtrykker også bekymring for den fortsattte polske oprustning nær grænsen. En bekymring, han også har diskuteret med den russiske præsident, Vladimir Putin.

- At føre krig mod disse uheldige mennesker ved Polens grænse til Hviderusland, og endda rykke kampvogne frem - det er klart, at dette enten er en militærøvelse eller afpresning. Vi vil stå det her imod med ro, sagde han ifølge Reuters i en tv-transmitteret tale.

Også den russiske udenrigsminister, Sergeij Lavrov, har givet sin mening om sagen til kende, og har foreslået, at EU giver Hviderusland økonomisk støtte for at stoppe migrantstrømmen, ligesom man gjorde med Tyrkiet, da krigen i Syrien sendte millioner af mennesker på flugt.

Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, under et møde i Sotji i Rusland i 2019. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

En mastermind i Moskva

Spørger man Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, er der ikke nogen tvivl om, at Rusland har en finger med i spillet.

- Dette angreb, som Lukasjenko udfører, har sin mastermind i Moskva, og den mastermind er præsident Putin, lød det i går fra Morawiecki under et krisemøde i det polske parlament ifølge BBC.

Og der kan være noget om snakken. For selvom det er svært at få bekræftet, hvem der reelt har fået ideen til den hviderussiske migrantmanøvre, så er det er svært at forestille sig, at den ikke er blevet diskuteret med den russiske præsidents administration. Det vurderer DR’s Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

- Polens anklage jo ikke kommer med nogle håndfaste beviser, men bliver nok forstærket af, at Rusland er dybt involveret i Hviderusland. Og fordi de også deler grænse, så importerer man ikke sådan uden videre 5.000 migranter uden først at diskutere det med storebror, siger hun.

Matilde Kimer tilføjer, at Rusland, som altid har haft et fast greb om Hviderusland, i den seneste tid er rykket endnu tættere på, ikke mindst som konsekvens af Hvideruslands voksende isolation fra blandt andet Europa.

Senest har de to lande også sammensmeltet store dele af deres økonomi, blandt andet deres finansielle markeder

EU forsøger at "kvæle Hviderusland"

I Rusland afviser man Polens anklager om, at Moskva skulle stå bag migrantkrisen ved grænsen.

Derimod mener man, at det er EU, som bærer ansvaret for den højspændte migrantkrise, der udspiller sig på grænsen mellem Polen og Hviderusland.

- Det er tydeligt, at en humanitær katastrofe nærmer sig som følge af europæernes modvilje til at tilkendegive, at de bakker op om deres egne europæiske værdier, siger Dmitry Peskov, der er talsperson for den russiske regering, ifølge Reuters.

Ifølge Peskov er EU i gang med at ”kvæle” Hviderusland, efter at flere af medlemslandene har lukket dele af deres grænser til nabolandet.

Også Litauen og Letland, som ligesom Polen er en del af EU, har i de seneste måneder set en øget tilstrømning af migranter fra Hviderusland. I går resulterede det i, at Litauen erklærede en månedlang undtagelsestilstand ved grænsen til Hviderusland.

EU advarede sent tirsdag om, at EU-landene er klar til at indføre yderligere sanktioner mod personer tæt på det hviderussiske styre, heriblandt Hvideruslands udenrigsminister.

Artiklen er opdateret klokken 11.23 med Ruslands svar på anklagerne fra Polens premierminister.