Polen: Konservative Duda fører efter præsidentvalg

En måling efter første runde af præsidentvalget i Polen viser overraskende, at den konservativ udfordrer fører.

Den konservative udfordrer, Andrzej Duda, fører overraskende ved det polske præsidentvalg, viser valgstedsmålinger. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Polens siddende præsident Bronislaw Komorowski og hans konservative udfordrer Andrzej Duda må ud i en anden og afgørende valgrunde ved præsidentvalget.

Valgstedsmålinger efter den første runde viser, at ingen af de to ser ud til at få mere end 50 procent af stemmerne.

Mest overraskende er det, at Duda ifølge den midlertidige måling har scoret 34,8 procent af stemmerne, mens Komorowski får 32,2 procent.

Først resultat senere i dag

I tidligere meningsmålinger inden valget har den 62-årige Komorowski ligget lunest i svinget med cirka 40 procent af stemmerne, og Duda stod til at få omkring 30 procent.

Det er den polske tv-station TVP, der ifølge AFP har offentliggjort målingen søndag aften. Det endelige resultat ventes først at blive offentliggjort senere i dag.

Ifølge valgstedsmålingen ligger den tidligere rockmusiker Pawel Kukiz på en tredjeplads med 20,3 procent af stemmerne.

Anden valgrunde 24. maj

Anden og afgørende valgrunde holdes den 24. maj.

Den 42-årige Duda har ført valgkamp på et løfte om at sænke pensionsalderen, ligesom han har advaret mod, at hvis Polen indfører euro, sådan som Komorowski har sagt, det vil ske, vil priserne på varer i butikkerne stige.

Komorowski har ført kampagne på, at han er garant for national sikkerhed, hvilket har været populært blandt vælgere, som er nervøse for, at Ruslands indblanding i krisen i Ukraine vil ramme Polen.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk