Polen kræver kæmpe krigserstatning fra Tyskland: 'Kravet skal overskygge andre dårlige sager'

Polen har opgjort sine tab under Anden Verdenskrig og kræver derfor 9.800 milliarder kroner af Tyskland.

Jaroslaw Kaczynski, der leder regeringspartiet Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS), er manden med den reelle magt i Polen, fortæller Polen-kender Anna Werenberg. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)

Polen har officielt besluttet at kræve krigsskadeerstatning fra Tyskland for ødelæggelserne under Anden Verdenskrig.

Det har Polens vicepremierminister og lederen af regeringspartiet Lov- og Refærdighedspartiet (PiS), Jaroslaw Kaczynski, i dag bekendtgjort.

Og det er ikke småpenge, som Polen kræver for ødelæggelserne af Polen i årene 1939-1945.

Regeringen i Warszawa skønner, at Nazityskland påførte Polen et tab på 6.200 milliarder zloty, svarende til cirka 9.800 milliarder kroner, under Anden Verdenskrig.

- Summen, der præsenteres, er blevet nået ved at bruge den mest begrænsede og konservative metode, og det vil være muligt at gøre den endnu større, siger Jaroslaw Kaczynski ifølge nyhedsbureauet Reuters på en pressekonference.

Her ses lederen af Lov- og Retfærdighedspartiet, Jaroslaw Kaczynski, under dagens pressemøde, hvor han proklamerede, at Polen officielt kræver krigsskadeerstatning fra Tyskland. (Foto: © IMAGO/DAMIAN BURZYKOWSKI, Scanpix)

En polsk kommission har arbejdet på at udregne krigsskadeerstatningen fra Tyskland, hvilket er blevet til en rapport, der fylder tre bøger, skriver Reuters.

Polen har før luftet krav om erstatning

Det er ikke første gang, at Polen har fremsat krav til Tyskland om enorme krigsskadeerstatninger. Det gjorde man også tilbage i 2019 på 80-års dagen for Nazitysklands invasion af landet.

Den tyske regering har tidligere erkendt sit ansvar for nazisternes ødelæggelser, men har gentagne gange afvist ethvert krav om erstatning, da man anser emnet som afsluttet i forbindelse med den tyske genforening i 1990 samt London-aftalen fra 1953, som omhandlede tysk krigsskadeerstatning.

Ifølge Reuters afgav det kommunistiske styre i Polen i 1953 alle krav om krigsskadeserstatning efter pres fra Sovjetunionen.

Det skete, da Sovjetunionen ville befri det kommunistiske Østtyskland fra alle forpligtelser med forbindelse til Anden Verdenskrig.

Men Lov- og Retfærdighedspartiet mener, at den aftale er ugyldig, fordi Polen dengang var ude af stand til at forhandle en fair kompensation.

Polen-kender: Timingen er påfaldende

Spørger man Anna Werenberg, der er ekspert i polske forhold og forsker ved Koldkrigsmuseet Langelandsfortet, så regner regeringspartiet - Lov- og Retfærdighedspartiet - realistisk set ikke med penge fra en krigsskadeerstatning.

Der er helt andre grunde til, at kravet kommet netop nu, mener hun.

- Den her sag skal overskygge andre dårlige sager, som regeringspartiet lige nu slås med.

En af sagerne er den konflikt, som Polen og EU har haft siden 2015. EU anklager Polens regering for at have taget kontrollen over domstolene, så de ikke længere er uafhængige. Derfor har EU tilbageholdt enorme summer fra EU's coronagenopretningsfond, som først vil blive udbetalt, når Polens domstole er blevet uafhængige.

- I foråret lavede den polske regering derfor en ny lov, som gjorde, at de troede, at de nu ville få pengene fra EU. Men nu har EU-Kommissionen været ude at gøre klart, at loven ikke er nok. De skal reelt oprette domstolenes uafhængighed, før de får pengene.

- Det har været noget af en bombe under den polske regering, da den polske regering allerede har disponeret over pengene, siger Anna Werenberg.

Hun nævner også, at inflationen er meget høj, og det samme er energipriserne.

- Lov- og Retfærdighedspartiet har altid solgt sig selv på at sikre velstand og velfærd til den lavtlønnede del af befolkningen, og det har de svært ved at leve op til lige nu.

Den polske hovedstad, Warszawa, blev sønderbombet under Anden Verdenskrig - især mod slutningen af krigen. Dette foto er taget i 1945. (Foto: © HENRY GRIFFIN, Scanpix)

Polens tidligere premierminister Donald Tusk, der også har været formand for Det Europæiske Råd, har kritiseret den polske regerings krav, som han kalder "en anti-tysk kampagne".

Den vurdering er Anna Werenberg enig i.

- Det har altid ligget i Lov- og Refærdighedspartiet at kritisere Tyskland, og det her spiller ind i deres fortælling om, at Tyskland er en trussel.

- Politisk set er håbet om en krigsskadeerstatning død. Men for Jaroslaw Kaczynski gælder det om at vise kernevælgerne, at det er dem, der står på sandhedens side.

Anden Verdenskrig er stadig nationalt traume

Anden Verdenskrig er for mange i Polen stadig et åbent sår, fortæller Anna Werenberg.

Krigen kostede mindst 55 millioner mennesker livet. Måske endnu flere. Alene i Polen skønnes det, at seks millioner mennesker døde.

- Anden Verdenskrig i Polen var en undergang, en katastrofe. Vi kan slet ikke forestille os det. Alle familier blev enten tvangsforflyttet eller mistede familiemedlemmer. Der var nærmest ikke nogen, som ikke blev berørt af krigen.

- Polen er ikke kommet sig over Anden Verdenskrig endnu. Måske den unge generation er, men den ældre generation er ikke, og det er netop dem, som den polske regering taler til i denne sag, siger Anna Werenberg.