Polen lider nyt nederlag i højspændt dommer-strid med EU: 'Man kan hverken være halvt gravid eller halvt uafhængig'

Der bliver endnu engang sat spørgsmålstegn ved det polske retsvæsens uafhængighed.

EU-Domstolen har endnu engang fastslået, at det polske retsvæsen er i strid med EU-retten. (Foto: Agencja Gazeta © Ritzau Scanpix)

Det er i lodret strid med EU's fælles regler, at Polens justitsminister, Zbigniew Ziobro, selv må rokere rundt på landets dommere, uden at han behøver at begrunde eller forsvare sine beslutninger.

Det har EU-Domstolen her til formiddag slået fast i en afgørelse, der endnu engang sår alvorlig tvivl om det polske retsvæsens uafhængighed fra landets nationalkonservative regering.

- Det er desværre en meget forudsigelig afgørelse. Og det er blot den seneste i den lange række af afgørelser om problemerne i det polske retsvæsen, som er kommet fra EU-Domstolen i den seneste tid, siger John Morijn, der professor i blandt andet jura og international politik ved Groningen-univeristet i Holland, og som følger den polske retsstatskrise tæt.

Denne gang drejer striden sig om justitsministeren, som ifølge polsk lov har ret til selv at forfremme dommere til landets højere straffedomstole, hvis han altså finder det belejligt. Zbigniew Ziobro, som kommer fra det stærkt konservative parti Solidarisk Polen, behøver nemlig ikke at offentliggøre de kriterier, der ligger bag beslutningerne.

Samtidig kan han, hvornår det skulle være, trække forflyttelsen tilbage, og heller ikke her behøver han at forklare hvorfor. De enkelte dommere skal dog selv nikke ja til forflyttelserne, før de i første omgang kan finde sted. Men de har intet at skulle have sagt, hvis de pludselig bliver trukket tilbage igen.

Alt det giver ifølge EU-Domstolen den polske justitsminister mulighed for at "påvirke disse dommere og kan skabe tvivl om deres uafhængighed". Og ifølge EU’s regler skal medlemslandene have frie og uafhængige domstole, for overhovedet at være med i EU-samarbejdet.

Den polske justitsminister, Zbigniew Ziobro, er centrum for den seneste afgørelse fra EU-Domstolen. (Foto: Agencja Gazeta © Ritzau Scanpix)

Årelang strid med EU

Derfor understreger domstolen, at der bør være klarhed om kriterierne, og justitsministeren bør samtidig begrunde, hvorfor han vælger at rykke rundt på dommerne. Ellers har de polske dommere ikke "de garantier og den uafhængighed, som enhver dommer almindeligvis burde have i en retsstat", lyder det fra EU-Domstolen.

Afgørelsen er blot den seneste udvikling i den årelange armlægning mellem Polens regering på den ene side og Europa-Kommissionen samt en lang række medlemslande, heriblandt Danmark, på den anden.

Ifølge kritikere har den polske regering, siden den trådte til i 2015, strammet grebet om landets domstolsvæsen og indskrænket dommernes uafhængighed. Det er sket igennem en række omstridte reformer, som blandt andet har ført til, at regeringen har sat sig tungt på det system, der udnævner, forfremmer og ikke mindst straffer dommerne, hvis de træder ved siden af. Og det har løbende mødt hård kritik fra EU-toppens side.

Senest i oktober, hvor den polske forfatningsdomstol yderst kontroversielt slog fast, at polakkerne ikke altid behøver at følge EU-retten og EU-Domstolens afgørelser. Det er ellers et krav, at alle medlemslandene gør netop det.

Pres fra Europa-Parlamentet

For tre uger siden blev den polske regering pålagt at betale 7,5 millioner kroner i dagbøder til Europa-Kommissionen, fordi den endnu ikke har nedlagt et omstridt disciplinærkammer, selvom også det, ifølge EU-Domstolen, er i strid med EU’s regler. Her er det nemlig heller ikke sikkert, at medlemmerne er frie og uafhængige.

Det blev dog ikke mødt med begejstring i regeringskontorerne i Warszawa, som gentagne gange har afvist, at der er problemer med retsstaten i Polen. Og ifølge nyhedsbureauet Reuters skal den polske forfatningsdomstol nu vurdere, om dagbøderne overhovedet er forenelige med polsk lov.

I forhold til dagens afgørelse skal den polske regering nu rette ind og følge den. Hvis ikke det sker, kan Europa-Kommissionen, som har til opgave at sikre, at alle landene overholder de fælles regler, gå ind i sagen og eksempelvis lægge sag an mod Polen.

Men det politiske pres på den polske regering er kun taget til i den seneste tid. Og senest har størstedelen af de politiske grupper i Europa-Parlamentet opfordret kommissionsformand Ursula von der Leyen til ikke at udbetale så meget som én euro af de mange genopretningsmilliarder, som ellers er blevet øremærket polakkerne, før regeringen har rettet ind.

- En regering, der nægter EU-rettens forrang, og som krænker retsstatsprincipperne, kan ikke anses for at være pålidelig nok til at kunne leve op til de forpligtelser, som findes, lyder det i brevet, som blandt andet er underskrevet af de konservative og socialdemokraterne i Europa-Parlamentet.

En talsmand for Europa-Kommissionen oplyser her til eftermiddag, at den har modtaget brevet, og at den er i kontakt med den polske regering. Men ifølge professor John Morijn bør Europa-Kommissionen lytte til europaparlamentarikerne og nægte at udbetale pengene, før de polske dommere igen er frie og uafhængige.

- Man kan hverken være halvt gravid eller halvt uafhængig. Derfor bør Europa-Kommissionen drage den ulimative konsekvens og nægte at overføre penge til den polske regering, før den stopper med at krænke og ødelægge det fundament, som medlemslandene er blevet enige om at bygge samarbejdet på, siger John Morijn.

FacebookTwitter