Polen: Lig af præsident og 82 andre graves op

Konspirationsteori får nu polske myndigheder til at grave liget af landets tidligere præsident og 82 andre, der døde i flykatastrofe i 2010.

Det er disse mennesker på billedet, der i aften skal graves op. (Foto: Dimitar Dilkoff © Scanpix)

I aftenens dunkle skygger vil det tidligere Wawel-slot i den sydpolske by Krakow være vidne til, at to lig bliver gravet op fra deres grave i krypten under slotskirken: Nemlig Polens tidligere præsident Lech Kaczynski og hans kone Maria.

Det markerer starten på den lange proces, det bliver at grave i alt 83 lig op — alle ofre for Polens største nationale tragedie siden anden verdenskrig, en flykatastrofe i Rusland den 10. april 2010.

Her styrtede det polske regeringsfly ned i tæt tåge. Alle om bord blev dræbt, blandt andet den daværende præsident og hans kone samt spidserne i det polske hær, luftvåbenet og søværnet.

Et hold af internationale eksperter, blandt andet en dansk retsmediciner, skal nu undersøge ligene på universitetshospitalet i Krakow.

— Det bliver en gigantisk logistisk opgave, hvor hundredvis af mennesker medvirker, sagde stedfortrædende statsanklager Marek Pasionek på et pressemøde i sidste uge.

Forbyttede lig

Regeringen i hovedstaden Warszawa håber med undersøgelserne først og fremmest endeligt at kunne sørge for, at de rigtige ofre begraves i de rigtige kister.

— Vi ønsker oprigtigt at finde frem til sandheden, lød det fra den stedfortrædende statsanklager.

Ud af ni lig, myndighederne gravede op kort efter katastrofen, var seks forbyttet med andre ofre. Forvirringen og kaoset var stort efter styrtet ved den russiske by Smolensk. Og russiske myndigheder afviste ifølge regeringen polske efterforskere at undersøge ligene.

Konspiration om russisk attentat?

Men den polske regering vil også undersøge ligene for at finde ud af, om flystyrtet i virkeligheden slet ikke var en ulykke, men om flyet i virkeligheden blev sprængt i luften i et russisk komplot. Derfor skal ligene blandt andet undersøges for eksplosiver, fortalte den stedfortrædende statsanklager, selvom han understregede, at det ikke er førsteprioriteten i undersøgelserne.

Polens forsvarsminister Antoni Macierewicz står i spidsen for efterforskningen efter flystyrtet. Han er kendt som én af landets største konspirationsteoretikere og har tidligere luftet tanken om, at Rusland i samarbejde med Polens daværende premierminister og politisk rival til Kaczynski, Donald Tusk - nu EU-præsident - skulle have spredt kunstig tåge for at sørge for, at flyet styrtede ned.

Protest: Kabale med ofrene

Opgravningerne har splittet familiemedlemmerne til ofrene.

200 familiemedlemmer til 17 af de omkomne har klaget til myndighederne over, at deres kære skal graves op. Det river op i sorgen på ny, lyder deres argument. Én af de mest kritiske røster tilhører Izabella Sariusz-Skąpska, datter til ét af ofrene:

— Hvad forestiller politikerne sig? Hiver vi alle ud af gravene og lægger kabale med ligene? Når de har behov for at gennemleve den slags følelser, så lad dem se en horrorfilm, og giv resten af familierne fred.

Myndighederne har afvist deres klage. Men en række af familierne støtter regeringens opgravninger og undersøgelser. De vil have sikkerhed for at det rent er deres kære, der ligger i den grav, de besøger:

— Vi har ingen sikkerhed for, at alt er som det skal være, sagde Ewa Kochanowska, enke til ét af ofrene, for to uger siden til polsk tv.

To-tredjedel af polakkerne er ifølge en meningsmåling fra det polske ugeblad Newsweek imod at grave ofrene op, når familierne er imod.

Facebook
Twitter