Polen øger kløften til EU med ny omstridt lov

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, advarer mod en overdramatisering af krise med Polen.

Den polske præsident Andrzej Dudas parti Lov og Retfærdighedspartiet har gentagne gange fået kritik af EU. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Polens præsident, Andrzej Duda, underskrev torsdag en stærkt kritiseret ny lovgivning om kontrol over de statslige medier, oplyser hans kontor til AFP.

Siden regeringsmagten overgik til Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) ved valget i Polen i oktober, har det nationalkonservative parti modtaget kritik gentagne gange fra EU.

Det er ikke mindst sket i forbindelse med de skridt, som der er taget hen imod en direkte kontrol af de statsejede medier.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, nedtoner dog faren for, at der vil blive indført sanktioner mod polakkerne som følge af den seneste politiske udvikling i landet.

EU-Kommissionen skal diskutere Polen i næste uge og har sendt to breve til polakkerne, som man endnu ikke har fået svar på.

- Vi fører en diskussion med Polen, og jeg vil ikke spekulere i konsekvenser. Vi er ikke der lige nu, og jeg tror ikke, at vi kommer til det punkt, siger Jean-Claude Juncker til et spørgsmål om, hvorvidt polakkerne risikerer sanktioner.

- Lad os ikke overdramatisere. Det er en vigtig sag, men vi må opretholde et godt og venskabeligt forhold til Polen, siger Juncker videre og pointerer:

- Vi går konstruktivt frem. Vi går ikke løs på Polen.

/ritzau/NTB