Polens ekspræsident afviser nye anklager om kommunistspionage

Nye og belastende beviser om spionage mod Lech Walesa, som ellers er kendt for sin kamp mod det kommunistiske styre.

Igen er der fundet beviser, der indikerer, at den tidligere polske præsident Lech Walesa, skulle have samarbejdet, om blandt andet spionage, med det tidligere kommunistiske styre (Foto: MIGUEL GUTIERREZ © Scanpix)

Den antikommunistiske leder og tidligere præsident i Polen, Lech Walesa, afviser pure alle anklager om spionage for det polske, kommunistiske styre tilbage i 1970'erne.

Og det, selvom beviserne mod ham nu synes mere belastende end nogensinde før.

- Jeg samarbejde ikke med det hemmelige sikkerhedspoliti tilbage i december 1970. Jeg modtog aldrig penge eller lavede mundtlige eller skriftelige rapporter på nogen, skriver Walesa ifølge AP på en blog, efter at nye beviser mod ham angiveligt er kommet frem.

Enke fælder Walesa

Anklagerne mod Walesa er kommet frem i forbindelse med, at enken til Czeslaw Kiszczak, der var polsk indenrigsminister fra 1981 til 1990, har villet sælge ud af sin mands gamle sagsmapper.

Her findes der en lang række dokumenter, der ifølge chefen for Polens Nationale Mindeinstitut, Lukasz Kaminski, kan karakteriseres som autentiske. Men dokumenternes indhold skal dog verificeres af historikere, forlyder det.

Dokumenterne indeholder blandt andet en aftale mellem den daværende polske regering og Walesa om, at han skulle forsyne dem med informationer. Dokumenterne er underskrevet med Walesas navn og kodenavn "Bolek".

- Der er også rapporter og kvitteringer for at have modtaget penge, som er underskrevet "Bolek", lyder det ifølge AP fra Lukasz Kaminski.

Walesa har før været anklaget for at spionere for det kommunistiske styre, men blev i 2000 frifundet i retten.