Polens præsident erklærer krig mod 'LGBT-ideologien': Den er mere farlig end kommunismen

Polakkerne skal have ny præsident, og nu bliver den nuværende beskyldt for at sprede homofobi.

Polens nuværende præsident, Andrzej Duda, kæmper for at genvinde magten, når polakkerne om små to uger skal til første runde af præsidentvalget. (Foto: © Krzysztof Swiderski, Scanpix)

Den polske præsident, Andrzej Duda, ville gerne lige have med, at han skam ikke har noget imod hverken lesbiske, bøsser, biseksuelle eller transpersoner.

- Jeg respekterer alle, lød det fra den 48-årige politiker, da hans genvalgsturné i lørdags nåede til provinsbyen Brzeg i den sydvestlige del af landet.

De skal bare ikke have lov til at sprede det, som han foran de fremmødte betegnede som deres 'LGBT-ideologi' over for de polske børn. For ifølge Andrzej Duda, der i disse uger kæmper for at kunne fortsætte på posten som Polens præsident, er dette 'tankesæt' både farligere og mere destruktivt end selv kommunismen, der i årtier formede det store østeuropæiske land.

- Mine forældres generation kæmpede ikke i 40 år for at smide den kommunistiske ideologi ud af skolerne - og derved stoppe hjernevaskningen af de unge - for at vi så skulle blive enige om at indføre en anden slags ideologi, der er endnu mere farlig. En ideologi, der under vendinger om ’respekt’ og ’tolerance’ gemmer på en dyb intolerance over for dem, der ikke vil bukke under for den, fastslog Andrzej Duda ifølge en række medier, herunder Politico og Financial Times, over for tilhørerne.

'Fake news'

Første præsidentvalgrunde finder sted den 28. juni, og derfor rejser han for tiden rundt i Polen for at kapre vælgere. Og ifølge Andrzej Duda, der er tæt allieret med Polens nationalkonservative regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), har hele 'LGTB-ideologien' udviklet sig til en direkte trussel mod den polske kultur, som har mere end tusinde år på bagen.

- Det her er vores identitet, og vi skal ikke tillade, at nogen forsøger at lokke vores børn på gale veje, sagde han i lørdags i Brzeg.

Der gik dog ikke mange timer, fra talen var blevet holdt, til budskabet var blevet spredt vidt og bredt og havde skabt stor debat.

- Hr. præsident, lad os endnu engang sige det klart og tydeligt: Der findes ingen 'LGBT-ideologi'. Det er bare et homofobisk begreb, lød det efterfølgende fra den polske LGBT-interesseorganisation Kampania Przeciw Homofobii – Kampagnen mod Homofobi.

Også internationalt vakte det opsigt. Og debatten fik i går Andrzej Duda til at gå til modangreb på Twitter, hvor han beskyldte de udenlandske medier for bevidst at have fejlciteret ham.

- Jeg tror fuldt og helt på mangfoldighed og ligestilling. Men man kan dog ikke påtvinge flertallet, at de skal underlægge sig noget tankesæt fra en minoritet under det falske påskud af, at der er tale om tolerance, skrev han og kaldte samtidig alle de internationale nyhedshistorier for ’fake news’.

Der var mødt mange op for at høre Andrzej Duda, da han lørdag holdt tale i Brzeg. (Foto: © Krzysztof Swiderski, Scanpix)

Under pres

Men ifølge Vibe Termansen, der er analytiker ved DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet) og forfatter til bogen 'Kampen om Centraleuropa', er der hverken tale om ’fake news’ eller fejlcitater. Det er derimod et forsøg på at nå igennem til den nationalkonservative og katolske vælgerbase, som i givet fald skal sikre ham og PiS-partiet sejren ved den første valgrunde den 28. juni.

- Homoseksualitet har ikke været accepteret i Polen, men man har til en vis grad tolereret det, så længe folk har holdt lav profil. I de senere år er LGBT-personer dog blevet mere synlige i landet, og der er eksempelvis blevet holdt prides med regnbueflag og homoseksuelle, der går hånd i hånd og kysser på gaden. Det er det, som Andrzej Duda betegner som en farlig ideologi fra vesten, der truer det katolske familiemønster, forklarer Vibe Termansen.

Polen er det land i EU, som ifølge interesseorganisationen ILGA-Europa klarer sig værst, når det kommer til LGBT-rettigheder. Det er hverken tilladt for homoseksuelle at blive gift eller indgå i registrerede partnerskaber, og sidste år blev der lavet en undersøgelse blandt polske mænd under 40 år om de største trusler i det 21. århundrede er. Her var ’LGBT-bevægelsen og køns-ideologien’ det mest populære svar.

Derudover har knap hver tredje kommune i Polen indført såkaldte LGBT-frie zoner, hvor målet er at fremme de traditionelle familieværdier.

Selvom der er kommet mere fokus på LGBT-personer i Polen i de seneste år – den homoseksuelle politiker Robert Biedron er blandt de kandidater, der stiller op til præsidentvalget – så er landet fortsat relativt konservativt og katolsk. Derfor er der også et publikum for præsidentens budskaber, vurderer Vibe Termansen.

- Det er ikke længe siden, at Andrzej Duda var blandt den mere moderate del af PiS-partiet, som var tæt på at åbne for registreret parternskab for homoseksuelle. Men regeringspartiet er kommet under pres, og derfor er vurderingen nu hos ledelsen, at der skal en blanding af homofobi og uddeling af EU-midler til at genvinde præsidentvalget.

Under pres fra ny kandidat

Årsagen til det fornyede pres er Warszawas populære og LGBT-venlige borgmester, Rafal Trzaskowski, som for nylig har kastet sig ind i valgkampen. Han kommer fra centrumhøjrepartiet Borgerplatformen, som tidligere har haft regeringsmagten i Polen, og sidste år vakte han opsigt, da han gik med i pride-optoget i den polske hovedstad.

Selvom Andrzej Duda fortsat fører i meningsmålingerne – i den seneste fra dagbladet Dziennik Polska-Europa-Swiat står han til at få 41 procent af stemmerne ved første valgrunde om to uger – så er forspringet skrumpet i den seneste tid. Rafal Trzaskowski står ifølge målingen til at få 28 procent af stemmerne, og derfor er tonen blevet skærpet.

- Den polske opposition har fået en kandidat, der kan samle, og det kan blive et problem for Andrzej Duda, siger Vibe Termansen.

Det polske præsidentvalg består af to runder, med mindre der er en kandidat, der får over halvdelen af stemmerne ved førse runde. Det er de to kandidater, der får flest stemmer, som ryger videre til anden runde, hvor det endelig slag skal udspille sig. Som det ser ud nu, vurderer Vibe Termamsen, at Andrzej Duda vil vinde første valgrunde den 28. juni med Rafal Trazkowski på en andenplads. Men det er langt mere usikkert med den anden og afgørende runde den 12. juli.

- Det er blevet en mulighed, at Rafal Trazkowski vinder præsidentvalget. Han er ung og dynamisk, og han har vist, at han kan lede en kæmpestor hovedstad. Han kan nok samle mange, der gerne vil have en anden præsident end Lov og Retfærdigheds kandidat, Andrzej Duda. Også selvom Borgerplatformen hverken er så sekulært, grønt eller progressivt, som venstrefløjen ønsker. Men alt kan ske i polsk politik, siger Vibe Termansen.

Indtil da fortsætter debatten om Andrzej Duda og hans LGBT-politik. Senest i dag, hvor Vera Jourova, der er EU-kommissær for værdier og gennemsigtighed, har været ude at tage afstand fra udtalelsen.

- Jeg synes virkelig, det er trist, at vi her i det moderne Europa har politikere i høje embeder, som angriber minoriteter for at score mulige politiske point, lød det tidligere på dagen fra Vera Jourova.

Rafal Trzaskowski fra centrumhøjre-partiet Borgerplatformen haler ifølge målinger så småt ind på Andrzej Duda. (Foto: © Maciej Kulczynski, Scanpix)

Opdateret 18.41 med kommentar fra EU-kommissær Vera Jourova.