Polens præsident underskriver sidste del af retsreform

Efter skarp EU-kritik af polsk domstolsreform meddeler Polens præsident, at lovene bliver underskrevet.

- Jeg har besluttet at underskrive disse love, siger Polens præsident Andrzej Duda i sin tv-tale. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Polens præsident, Andrzej Duda, har onsdag eftermiddag underskrevet den sidste del af en reform af Polens retssystem, der har modtaget skarp kritik fra EU.

Det oplyser præsidenten på nationalt tv ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AP.

Reformen har ført til en kontrovers mellem Polen og EU. Tidligere onsdag aktiverede EU-Kommissionen for første gang en såkaldt artikel 7-procedure, der i yderste konsekvens kan betyde, at et land mister stemmeretten i EU's ministerråd.

Oprindeligt bestod reformen af tre lovforslag. Alle tre blev i sommer vedtaget i parlamentet.

Andrzej Duda skrev dengang kun under på den ene, som betyder, at landets justitsminister udpeger dommere ved lavere retsinstanser.

Præsidenten kom derefter med sine egne ændringer til de to andre lovforslag. Dem vedtog parlamentet i justeret form i sidste uge.

Hele reformen er blevet mødt med voldsom kritik fra EU-Parlamentet og onsdag også EU-Kommissionen, der mener, at lovene svækker retssikkerheden.

Lovene giver parlamentet og præsidenten magt over, hvem der skal udpeges som dommere. Desuden ændres der ved dommernes pensionsalder, ligesom der gøres forskel på pensionsalderen for mandlige og kvindelige dommere.

Kritikken preller af på præsidenten.

- Jeg har besluttet at underskrive disse love, siger han i sin tv-tale ifølge Reuters.

/ritzau/