Politi og militær gør klar til resultat fra kaotisk præsidentvalg

I Congo har befolkningen ventet siden 30. december på at finde ud af, hvem landets næste præsident bliver.

Bevæbnet uropoliti i Kinshasa her til aften. (Foto: © Olivia Acland, Scanpix)

Uropoliti patruljerer gaderne i Kinshasa i DR Congo her til aften. Der er nemlig ikke mange timer til, at landets valgkommission langt om længe offentliggør valgresultaterne fra præsidentvalget 30. december.

Resultatet fra det kaotiske valg skulle ellers have været offentliggjort allerede i søndags.

Udmeldingen kommer, efter at valgobservatører i går kunne fortælle, at de havde observeret 52 alvorlige uregelmæssigheder på de 101 valgsteder, som de overvågede under valget 30. december.

Men lige meget hvad resultatet bliver, så vil det vække utilfredshed.

Alle tre spidskandidater mener nemlig ifølge DR's Afrika-korrrespondent, Søren Bendixen, at de har vundet - uanset hvad valgkommissionen vil sige. Og mange forventer, at kommissionen vil erklære regeringens kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, som vinderen.

- Valgkommissionen er et produkt af et styre, som har siddet ved magten i utroligt mange år, og det vil være ret oplagt at forestille sig, at de er blevet påvirket af den siddende regering.

- Oppositionen vil i det tilfælde højst sandsynligt sige, at det tror de simpelthen ikke på.

Fiflen eller alliancer

Den lange ventetid på valgresultatet har skabt bekymring blandt visse af landets vælgere, som frygter, at den afgående præsident, Joseph Kabila, har brugt tiden på at fifle med valgresultatet, så det netop falder ud til fordel for regeringspartiets kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary.

Eller at præsidenten er i færd med at skabe en magtalliance med den ene af de to oppositionskandidater, Felix Tshisekedi.

Meningsmålinger forud for valget så ellers ud til at give den anden oppositionskandidat, forretningsmanden Martin Fayulu, en komfortabel sejr.

  • Regeringspartiets kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary. Shadary er sanktioneret af EU på grund af hans rolle i forsinkelsen af valget for to år siden, da han var indenrigsminister. (Foto: © LUIS TATO, Scanpix)
  • Oppositionskandidaterne Martin Faylul (t.v.) og Felix Tshisekedi (t.h.) (Foto: © John Wessels, Scanpix)
1 / 2

Håbet om et magtskifte

Hvordan vælgerne kommer til at reagere på en eventuel valgsejr til Shadary, kommer dog helt an på, hvordan oppositionen forholder sig, fortæller Søren Bendixen.

- Der er ingen tvivl om, at der sidder en masse mennesker i DR Congo, som har et kæmpestort ønske om et magtskifte. Det er et land, som hænger meget dårligt sammen og som har et bundkorrupt styre, som befolkningen ikke har været med til at vælge.

- Og man kunne også se til valghandlingen, at folk var meget optaget af at få lov til at stemme til det her valg, så de er selvfølgelig også dybt optaget af, hvad resultatet er.

Valghandlingen 30. december var plaget af kaos, uroligheder og tekniske problemer, der betød, at over en million congolesere ikke kunne stemme.

Dagen efter valget blev der lukket for både internet og sms-tjenester i hele DR Congo i et træk, som regeringen hævdede var nødvendigt for at sikre landet mod spredning af uofficielle resultater.

  • Vælgere i kø den 30. december i Kinshasa, hovedstaden i DR Congo. (Foto: © GIULIA PARAVICINI, Scanpix)
  • Der bliver talt stemmer på en tavle ved et valgsted i hovedstaden. (Foto: © STEFAN KLEINOWITZ, Scanpix)
  • Der blev også talt stemmer på valgdagen ved en symbolsk valghandling i Beni, hvor valget blev udskudt. (Foto: © Alexis Huguet, Scanpix)
  • Demonstranter venter på at kunne afgive deres stemme i Kinshasa. (Foto: © LUIS TATO, Scanpix)
  • Demonstranter diskuterer med en bevæbnet betjent ved et valgsted i Kinshasa. (Foto: © MARCO LONGARI, Scanpix)
1 / 5

To år over tid

Valgresultatet er ikke det eneste, som Congos befolkning har måttet vente på.

Den afgående præsident, Joseph Kabila, har siddet på magten i landet i 18 år og skulle være trådt tilbage allerede for to år siden. Han har lovet landets befolkning, at valget ville udløse den første fredelige overdragelse af magt, siden DR Congo blev uafhængigt fra Belgien i 1960.

Men det er en særdeles vanskelig øvelse for den siddende regering at give magten fra sig, fortæller Søren Bendixen.

- Det er et system af mennesker, der har fyldt lommerne i årtier, så de har ufatteligt meget at miste, hvis der kommer et nyt styre. Det er selvfølgelig også derfor, at der er en del af de her magtoverdragelser, som sjældent er helt frivillige. Og hver gang der er en frivillig, demokratisk magtoverdragelse, så klapper man virkelig i sine hænder, for der er virkelig meget på spil, for dem som taber, fortæller han.

Også den katolske kirke og USA har krævet, at de korrekte valgresultater bliver offentliggjort så hurtigt som muligt for at undgå yderligere spændinger i landet.

Det forventes at valgresultatet bliver offentliggjort klokken 23 i aften.