Politichef: Det handler om integration

Finsk politiinspektør mener ikke, at skuddrama i Esbo bør rejse debat om, hvorvidt skydevåben skal være lovlige eller ej. Det handler om integration, siger han.

(Foto: VESA MOILANEN)

Den finske politiinspektør, Mikko Paatero, siger, at tragedien i et indkøbscenter nær Helsinki viser, at selv i Finland kan hvad som helst ske, hvor som helst og når som helst.

I Finland er skydevåben vidt udbredt, men politichefen mener ikke, at dramaet i Esbo rejser spørgsmål, om våben skal være lovlige eller ej. Det handler snarere om integration af indvandrere og mere generelt om, hvordan folk tilpasser sig samfundet, lyder hans vurdering.

- Vi skal være mere omhyggelige, når vi tager stilling til, hvilke asylansøgere der kan opholde sig i Finland, siger Paatero med henvisning til, at den formodede gerningsmand ikke er en finsk statsborger.

- Jeg ved ikke, om han har bedt om statsborgerskab. Men hvis han har gjort det, hvorfor er han så ikke blevet bevilget det, lyder spørgsmålet fra politiinspektøren.

Skyderi kan skade sikkerhedsfølelse

Paatero mener, at det blodige skyderi, der ramte tilfældige kunder og ansatte, kan have en negativ indvirkning på finnernes følelse af sikkerhed, men han håber, at virkningerne vil være midlertidige.

Han vurderer, at det finske politi er blevet bedre til både at informere offentligheden og forhindre yderligere tragedier.