Politichef: Drabssigtet betjent brød regler under anholdelse af Floyd

Det var i strid med politiets regler, da en politibetjent fastholdt sit knæ på Floyds hals, siger politichef.

Chefen for politiet i Minneapolis, Medaria Arradondo, var mandag indkaldt som vidne i sagen mod den tidligere betjent. (Foto: Uncredited © Ritzau Scanpix)

Den nu afskedigede politibetjent, som er sigtet for drabet på George Floyd, forbrød sig mod politiets regler for magtanvendelse under anholdelsen af Floyd i den amerikanske by Minneapolis i fjor.

Det siger byens politichef, Medaria Arradondo, der mandag var indkaldt som vidne i sagen mod den tidligere betjent.

Politibetjenten er tiltalt for at have forvoldt Floyds død ved at presse sit knæ mod den sorte mands hals i mere end ni minutter, selv om Floyd var lagt i håndjern og flere gange klagede over ikke at kunne få luft.

- Det er ikke del af vores uddannelse, og det bestemt ikke del af vores etik og værdier, siger politichefen om den hårdhændede behandling af George Floyd, som kort forinden var blevet lagt i håndjern.

Forbipasserende på stedet optog hændelsen på en mobiltelefon. Optagelsen udløste globale protester mod politibrutalitet og ulighed.

Billedet af George Floyd er blevet ikon for den omfattende protestbevægelse mod racisme og politbrutalitet, der rejste sig i USA og resten af verden, efter hans død i foråret 2020. Her ses en plakat med hans ansigt foran Hennepin County Government Center, hvor retssagen mod den betjent, der er tiltalt for hans drab, finder sted. (Foto: KEREM YUCEL © Scanpix)

Usædvanligt vidne

Politichefen fortæller i retten, at han blev foruroliget, da han nogle timer efter anholdelsen den 25. maj 2020 så videoen.

- Da hr. Floyd var holdt op med at gøre modstand, og helt sikkert da han led og forsøgte at give udtryk for det, skulle det være stoppet, siger Medaria Arradondo om den hvide betjents magtanvendelse over for den 46-årige Floyd.

Han blev i retten bedt om at læse dele af politistyrkens etiske regelsæt op og svarede:

- Det handler om at behandle mennesker med værdighed og respekt frem for alt andet.

Ifølge retseksperter er det meget usædvanligt, at en politichef som vidne i en sag betegner en tidligere underordnets brug af magt som overdreven.

Det er dog ikke første gang, at Arradondo vidner i en sag mod en tidligere underordnet. Ifølge BBC vidnede han også i 2017 mod en betjent, der var tiltalt for at have skudt og dræbt en ubevæbnet kvinde.

Den 45-årige betjent, som er sigtet i sagen, blev sammen med tre andre betjente fyret af Arradondo dagen efter den omstridte anholdelse. De tre andre betjente er ligeledes sigtet i sagen.

Betjenten risikerer at blive idømt 40 års fængsel, hvis han kendes skyldig i drab. Han nægter sig skyldig i anklagerne og har forklaret, at han bare gjorde, som han havde lært i sine 19 år i politiet.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk