Politichef fik kvalme, da han så optagelserne af 29-årigs anholdelse: Nu frygter myndighederne voldelige protester

Fem sorte tidligere betjente er sigtet for at være skyld i Tyre Nichols død.

Familien med et billede af Tyre Nichols, da han lå på hospitalet efter sine skader. Tre dage efter en brutal anholdelse døde han. (Foto: © Gerald Herbert, Associated Press)

Politi og myndigheder i USA forbereder sig lige nu flere steder på voldsomme protester i gaderne.

I nat dansk tid bliver en video nemlig offentliggjort fra en voldsom anholdelse af den unge sorte mand Tyre Nichols, der fandt sted for tre uger siden i byen Memphis, i staten Tennessee.

Fem sorte betjente var involveret i anholdelsen, og de er sigtet for at være skyld i Tyre Nichols død. Tre dage efter anholdelsen døde han nemlig, ifølge Tyre Nichols familie på grund af de mange tæsk, betjentene tildelte ham i forbindelse med anholdelsen.

Og ifølge lederen af Memphis' politikorps, Cerelyn Davis, er der tale om en "hensynsløs" og "umenneskelig" hændelse mod Tyre Nichols, som "alle vil kunne se med deres egne øjne".

Tyre Nichols døde den 10. januar 2023. (Foto: © FACEBOOK/DEANDRE NICHOLS, Ritzau Scanpix)

Det er endnu sparsomt med oplysninger om selve anholdelsen - men den skete den 7. januar i Memphis, hvor Tyre Nichols blev stoppet, fordi politiet mente, at han kørte hensynsløst.

Derefter opstod der angiveligt op til flere konfrontationer mellem betjentene og den unge mand. Nichols prøvede tilsyneladende også at flygte til fods.

Derfra udviklede det sig voldsomt, og betjentene begyndte ifølge Tyre Nichols families advokater at bruge slag, spark og peberspray.

Tyre Nichols skulle angiveligt igen og igen have sagt: "Hvad har jeg gjort?", uden at betjentene stoppede. Og angiveligt skulle Tyre Nichols til sidst i anholdelsen have sagt tre ord:

- Mor, mor, mor.

Omkring midnat dansk tid vil det stå klart præcis, hvad der er op og ned i sagen - for der vil optagelser fra betjentenes kropskamera-videoer blive frigjort til offentligheden.

Men flere af de involverede i sagen - advokater og efterforskere - har allerede set optagelserne. Det er derfra, vi har information om, hvad Tyre Nichols angiveligt skulle have sagt.

Og ifølge flere af dem, der har set anholdelsen, er betjentenes behandling af Tyre Nichols så voldsom, at det uden tvivl vil sætte gang i massive protester over amerikansk politivold.

'Han var en menneskelig piñata'

Hvad der præcis fik 29-årige Tyre Nichols hjerte til at stoppe med at slå den 10. januar er endnu ikke fastlagt, men de massive polititæsk tre dage før betød, at han til det sidste balancerede mellem liv og død.

De fem involverede politibetjente er allerede blevet fyret og sigtet for forbrydelser i forbindelse med Nichols død. Desuden er et juridisk arbejde i fuld gang, der skal kortlægge, om en eller flere af betjentene kan erklæres skyldige i drab på den unge mand.

Flere af de involverede i sagen har som tidligere nævnt allerede set optagelserne, der stammer fra en eller flere af de anholdte betjentes kropskameraer. Og flere af dem har beskrevet det, de har set.

- Han var en menneskelig piñata for de politibetjente. Det var uforskammet, uafbrudt tæsk af den unge mand i tre minutter, siger Antonio Rumanucci, en af Nichols-familiens advokater.

Familiens anden advokat Ben Crump beskriver med flere detaljer, hvad der sker i videoen.

- Du ser ham sidde i håndjern op ad bilen, og du ser hans krop falde til højre, og efter et minut eller deromkring sætter de (politibetjentene, red.) ham op igen (...).

- Det er tydeligt, at han er i nød (...) han jamrer, og ingen yder hjælp, siger Ben Crump.

Chefen for enheden, der efterforsker forbrydelser i Tennessee, David Rausch, har udtalt, at han "fik kvalme", da han så optagelserne.

- Jeg har arbejdet her i over 30 år. Og jeg er chokeret. De optagelser er helt igennem frastødende, sagde han på et pressemøde i går.

Advokaten Ben Crump er ikke i tvivl om, at vidoerne fra kropskameraerne vil udløse stærke følelser i USA - og slår fast, at Tyre Nichols familie flere gange har bedt om at eventuelle protester foregår fredeligt.

Det sagde Tyre Nichols mor blandt andet i nat dansk tid under et mindearrangement i en lokal skatepark.

En 'smertefuld påmindelse'

Sagen har allerede været dækket vidt i de amerikanske medier, men forventningen er flere steder, at offentliggørelsen af, hvad der foregik under anholdelsen, vil få indbyggere i massevis til at gå på gaden og protestere mod den omfattende politivold i USA.

I en pressemeddelelse fra Det Hvide Hus opfordrer præsident Joe Biden alle til at ikke at lade vold styre eventuelle protester i forbindelse med anholdelserne.

- Forargelse er forståelig, men vold er aldrig acceptabelt. Tyres død er en smertefuld påmindelse om, at vi skal gøre mere for at sikre, at vores strafferetlige system lever op til løftet om retfærdighed og upartisk retfærdighed, ligebehandling og værdighed for alle, skriver Biden.

Den fremtrædende borgerrettighedsforkæmper Al Sharpton mener, at sagen er særlig alvorlig, da det er fem sorte betjente, der stod bag anholdelsen.

- Vi har kæmpet for at få sorte ind i politistyrken. At de handler på så en brutal måde er mere grusomt, end jeg kan sætte ord på, siger han til BBC og understreger til kanalen MSNBC, at man i borgerrettighedsbevægelsen vil sørge for at stille de sorte betjente lige så meget til ansvar, som hvis det havde været hvide betjente.

Der er tændt lys for Tyre Nichols i en lokal Skatepark i Memphis, Tennessee. (Foto: © scott olson, Ritzau Scanpix)

Ifølge advokaten Ben Crump minder hændelsen, der førte til Tyre Nichols død, om politivolden mod Rodney King i 1991.

Rodney King blev verdenskendt, da han blev offer for politivold i Los Angeles. Han blev tævet af flere politibetjente, og hændelsen blev optaget. Efterfølgende var der store optøjer, fordi fire hvide betjente et år senere blev frikendt for overfaldet.

For cirka to et halvt år siden opstod der igen massive protester mod raceulighed i USA, men også mange andre steder i verden, i forbindelse med George Floyds død 25. maj 2020.

Floyd døde i forbindelse med en anholdelse i Minneapolis, Minnesota, i USA. Under anholdelsen maste en hvid politibetjent sit knæ mod Floyds hals i mere end otte minutter, efter at Floyd var blevet iført håndtjern og lå med hovedet i astfalten.

Betjenten, Derek Chauvin, blev idømt 22,5 års fængsel for drabet.

Se et sammenklip af optagelserne fra politiets kropskameraer under anholdelsen af George Floyd: