Politidrab på 17-årig skaber protester mod Dutertes narkokrig

Politidrab på ubevæbnet skoleelev skal undersøges, siger præsident Duterte efter protester mod den filippinske narkokrig.

Kian de los Santos blev fundet dræbt af politiskud - to i hovedet og et i ryggen. (Foto: FRANCIS R. MALASIG © Scanpix)

Drabet på en 17-årig skoleelev har resulteret i protester i Filippinerne.

Protester, som mange håber på kan få præsidenten Rodrigo Duterte til at ændre taktikken i den blodige krig, som myndighederne fører mod landets narkokriminelle - en krig, som har efterladt mindst 5.500 personer døde. Det skriver The Guardian.

Ikke siden at Rodrigo Duterte blev valgt som præsident sidste juni, har der været så store protester. Duterte, som tidligere har hyldet mord på narkomaner og pushere og kaldt drabene på uskyldige og børn for følgeskade, er nu vendt på en tallerken og kræver en undersøgelse af drabet.

Det har Duterte tidligere sagt

Filippinernes præsident har igennem de senere år gjort sig bemærket med flere meget kontroversielle udtalelser.

Til det filippinske medie Rappler i oktober 2015:

- Ja, jeg må indrømme, at jeg har dræbt. For tre måneder siden, dræbte jeg omkring... tre personer.

På en pressekonference i september 2016:

- Hvis Tyskland havde Hitler, så har Filippinerne (peger på sig selv). Hitler massakrerede tre millioner jøder. Der er tre millioner narkomaner. Jeg vil med glæde slagte dem.

Valgtale sidste år, hvor han taler om en australsk missionær, der blev voldtaget i 1989.

- Det var en skam, de voldtog hende, hun var lige så smuk som en filmstjerne. De skulle have ladet mig komme først.

Drabet på Kian de los Santos

17-årige Kian de los Santos blev slæbt fra sit hjem af to bevæbnede betjente i Manila-forstaden Caloocan. De to betjente var på razzia mod narkopushere. Ved sådanne aktioner er der typisk frit lejde for drab. Ifølge øjenvidner på stedet tryglede skoleeleven betjentene om at lade ham gå, da han skulle til prøve på skolen næste dag. Kort efter at betjentene havde slæbt Kian de los Santos ud af huset, blev han fundet dræbt af skud - to i hovedet og et i ryggen.

Santos sidste ord, "Stop. Stop. Jeg har en prøve i morgen,"gik efterfølgende viralt på sociale medier.

Hvad betjentene nok ikke vidste var, at overvågningskameraer fulgte med, da de slæbte Kian de los Santos ud af hjemmet. Billederne viser en anholdt Santos blive slæbt afsted. Det er ingen tegn på, at han gør modstand. Derfor sår overvågningsbillederne nu også alvorlig tvivl om betjentenes officielle forklaring om, at den anholdte truede dem med en pistol.

Massive protester

Drabet på Kian de Los Santos har resulteret i massive protester i landet. En bred offentlighed er gået sammen med kirken i landet og en række politikere og demonstrerer nu i håb om, at præsident Duterte vil genoverveje narkokrigen, skriver Independent.

De mange protester har fået præsidenten til at reagere.

- Jeg så videoovervågningen, og jeg er enig i, at der burde være en undersøgelse. Skulle undersøgelsen pege på, at en, to eller alle tre er ansvarlige, vil der være en tiltalerejsning, og de vil blive fængslet, hvis de bliver dømt, sagde Duterte på et hasteindkaldt pressemøde.

Dutertes narkokrig har ført til skarp international kritik, men han har hidtil været en populær præsident. Santos død kan være et vendepunkt. Tre offentlige myndigheder - justitsministeriet, senatet og menneskeretskommissionen - har alle igangsat undersøgelser af mordet.