Politiet anklager 'dødspatrulje' for at stå bag drabet på Haitis præsident. Men hvorfor skulle han dø?

Afdøde Jovonel Moïse har været i spidsen for det caribiske land siden februar 2017, og lige så længe har han stået over for store protester i landet.

Efter attentatet på den 53-årige præsident Jovenel Moïse har politiet i Haiti anholdt 17 mistænkte. Billedet er sløret af DR Nyheder. Foto: EPA/Jean Marc Herve Abelard/Ritza Scanpix

Haiti er et af Latinamerikas fattigste lande. Otte ud af ti lever i fattigdom, få har adgang til rent vand og børnedødeligheden er den højeste blandt de omkringliggende lande. Efter jordskælvet i 2010, der kostede flere end 300.000 livet, bor mange fortsat i lejre på grund af de enorme ødelæggelser jordskælvet medførte.

Oven i det har en 28 mand stor 'dødspatrulje' bestående af amerikanere og colombianere ifølge det haitianske politi onsdag morgen i denne uge myrdet præsident Jovenel Moïse i hans hjem udenfor hovedstaden, Port-au-Prince.

Så hvem leder lige nu landet?

Landets forfatning tilsiger, at Højesteret opererer lige under præsidenten, men højesteretspræsidenten døde af covid-19 i sidste uge. Derfor har den fungerende premierminister, Claude Joseph, nu overtaget lederskabet i landet.

Men han skulle efter planen erstattes af en nyudnævnt premierminister i denne uge - vel at mærke en premierminister udpeget af den nu afdøde præsident, Jovenel Moïse.

Forvirret?

Forståeligt. DR Nyheder forsøger at skabe overblik over situationen i landet og svare på, hvorfor nogle gerningsmænd har ment, at Jovenel Moïse skulle dø.

Hvem er anholdt i sagen?

Pas, våben og værktøj, konfiskeret fra mistænke gerningsmænd, bliver fremvist til fremmødte medier. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Politiet i Haiti har identificeret 28 mistænkte, som menes at have stået bag drabet på landets præsident, Jovenel Moïse. Ifølge politiet er 26 af de mistænkte colombianere, mens to er haitiansk-amerikanere.

Det oplyser politichef Leon Charles torsdag aften lokal tid.

- Vi har anholdt 15 colombianere og to amerikanere med haitiansk oprindelse. Tre colombianere er dræbt, mens otte andre er på fri fod, siger politichefen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der kan dog tilsyneladende være tale om tidligere soldater i det colombianske militær, siger Colombias forsvarsminister, Diego Molano, torsdag.

Det er foreløbige oplysninger i sagen, der indikerer, at der er tale om colombianske statsborgere, som er "pensionerede medlemmer af hæren", siger forsvarsministeren i en video, der er sendt til flere nyhedsmedier.

Hvordan skete angrebet?

Det var omkring klokken 01.00 lokal tid onsdag, at gerningsmænd trængte ind i Jovenel Moïses hjem i Pelerin og skød ham og hans hustru, førstedame Martine Moïse. Hustruen overlevede, men er i kritisk tilstand og overflyttet til et hospital i Miami, Florida.

Boligen ligger i bjergene over hovedstaden Port-au-Prince.

Efter hændelsen erklærede regeringen onsdag morgen krisetilstand i landet i to uger. Det giver sikkerhedsstyrker beføjelse til at ransage hjem samt forbyde enhver form for forsamling, som kan forstyrre freden.

Ifølge Haitis forfatning fra 1987 skal en krisetilstand godkendes af nationalforsamlingen. Men Haiti har ikke noget siddende underhus, eftersom landet ikke formåede at afholde valg til tiden for mere end et år siden.

FN's Sikkerhedsråd fordømmer drabet på Haitis præsident, Jovenel Moïse. I en fælles udtalelse opfordrer rådet alle parter til at "forholde sig i ro" og "undgå enhver handling, der kan bidrage til yderligere destabilisering."

Hvem var Jovenel Moïse?

Haitis afdøde Jovenel Moise og hans kone og landets førstedam Martine ved en ceremoni for tiårsdagen for 2010-jordskælvet i Titanyen, Haiti. (Arkiv) (Foto: © Andres Martinez Casares, Ritzau Scanpix)

Moïse har været i spidsen for det caribiske land siden februar 2017, og ligeså længe har han stået over for store protester i landet.

Jovenel Moïse vandt præsidentvalget i november 2016 og blev taget i ed den 7. februar 2017.

Før sin død argumenterede Moïse derfor for, at han havde et år tilbage på posten, fordi han først blev taget i ed som præsident i 2017, selv om han blev valgt i 2016. Omvendt mener oppositionen, at hans periode udløb i slutningen af juli.

Oppositionen har beskyldt ham for at forsøge at gøre sig selv til diktator ved at blive mere autoritær. De anklager har han afvist.

Moïse har egenhændigt styret Haiti i mere end et år, efter at flere valg, herunder præsidentvalg, er blevet udsat på grund af uroligheder. FN's Sikkerhedsråd, USA og Europa har opfordret til, at der skulle afholdes et retfærdigt og gennemsigtigt præsidentvalg senest ved udgangen af 2021.

Hvorfor var der ikke nogen, der beskyttede præsidenten?

Børn leder efter metaldele i en udbrændt bil efter en ildkamp mellem politi og mistænkte gerningsmænd i Port-au-Prince. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

En 28-årig kvinde ved navn Julia på gaden i Port-au-Prince stiller sig overfor AFP spørgende omkring, hvor præsidentens livvagter befandt sig under angrebet.

- Hvor var det veludstyrede vagtværn, der overvåger præsidenten nat og dag? Hvorfor reagerede de ikke? spørger hun.

Anklagemyndigheden har samme undren.

- Jeg har givet (politiet, red.) beføjelse til at afhøre alle sikkerhedsagenterne tæt på præsident Jovenel Moise, siger Port-au-Princes regeringskommissær Bed-Ford Claude til nyhedsbureauet.

- Hvis du er ansvarlig for præsidentens sikkerhed, hvor var du da? Hvad gjorde du for at undgå denne skæbne for præsidenten? spørger han videre retorisk.

Landets fungerende premierminister, Claude Joseph, fordømte det "modbydelige, inhumane og barbariske" angreb og opfordrede befolkningen til at forholde sig roligt.

- Vi har ikke identificeret gruppen, men de talte spansk eller engelsk. De angreb republikkens præsident, som ikke overlevede sine skudsår. Hans kone modtager lige nu lægehjælp, fordi hun blev ramt af en kugle, sagde han ved et pressemøde torsdag.

Hvad er situationen i landet nu?

Demonstration foran en politistation i Port-au-Prince torsdag. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Siden drabet har tusinder været på gaden i ren afmagt over situationen i landet. En bølge af politisk motiveret vold hærger landet. Det fattige land er politisk splittet og står over for en humanitær krise med mangel på mad. Og der er frygt for omfattende uroligheder i landet.

Haitis hovedstad, Port-au-Prince, kæmper med stigende bandevold, og politiet har svært ved at få kontrol over gaderne.

- Jovenel Moïse var ikke særlig populær, men han var præsident. Han kan ikke dræbes, som om han bare var en almindelig borger, siger 55-årige Paul til AFP.

Men alligvel vil både et præsidentvalg og en folkeafstemning, der var sat til 26. september, blive gennemført som planlagt. Det fortæller den ansvarlige minister for valg i landet, Mathias Pierre, torsdag.

- Afstemningen var ikke om Jovenel Moïse som præsident. Den var en betingelse for at få et mere stabilt land og et mere stabilt politisk system, så jeg mener, vi bør fortsætte ad den vej, siger Mathias Pierre.

Han tilføjer, at forberedelserne har været længe undervejs og allerede kostet millioner af dollar.

Kilder: BBC, Ritzau, AFP, Reuters