Politiet frigiver kropskamera-video, der viser minutterne op til Floyds død

Man kan blandt andet høre, at Floyd flere gange råber på sin mor. Vi viser her videoen for første gang.

George Floyds død har skabt vrede og debat om racisme og politivold i USA, hvilket også har ført til store demonstrationer under bevægelsen 'Black Lives Matter'. (Foto: MINNEAPOLIS POLICE DEPARTMENT © Scanpix)

- Jeg dør. Jeg dør.

- Undskyld, undskyld, undskyld.

Sådan lyder ordene blandt andet fra George Floyd i minutterne op til, at han dør under en brutal anholdelse den 25. maj i byen Minneapolis i USA.

Mange af oplysningerne om, hvad Floyd sagde under anholdelsen er allerede offentligt kendt, men nu kan vi både se og høre det med egne øjne og ører.

Det sker, efter at en dommer ved retten i Minneasota for et par dage siden beordrede videoen frigivet. Det hele er optaget på et politi-kropskamera.

Videoen viser en tydeligt oprevet Floyd, der både græder og beder om hjælp.

Et udskrift af, hvad der blev sagt op til Flyods død viser, at han 27 gange råbte, at han ikke kunne få luft. Og flere gange gav Floyd også udtryk for, at han ikke kunne forstå, hvorfor politiet var så voldsom mod ham.

- Jeg bliver klaustrofobisk (...) Jeg har lige haft covid. Jeg kan ikke få luft, sagde Floyd blandt andet.

Familie har lagt sag an mod bystyret

Der er nu frigivet to videoer optaget med to af de tilstedeværende betjentes kropskameraer.

Nedenfor kan man se et sammenklip af de nye optagelser, som er frigivet af politiet. Der advares mod voldsomme billeder:

I alt fire betjente har fra start været involveret i sagen, der begyndte, fordi en butiksejer mente, at Floyd tilsyneladende havde forsøgt at bruge en falsk pengeseddel.

Alle fire betjente er nu blevet fyret.

Derek Chauvin er sigtet for mord. Det var ham, der placerede sit knæ på Floyds hals i mere end otte minutter. De tre andre er sigtet for at medvirke.

Optagelserne er blevet fremlagt som en del af en af de fire betjentes forsøg på at få fjernet anklagerne mod sig selv. Betjenten mener ikke, at han bør holdes ansvarlig for drabet, da han blot modtog ordrer fra Derek Chauvin.

George Floyds bror Terrence Floyd har flere gange talt til de mange demonstranter, der protesterer under sloganet: "Black Lives Matter" (Foto: Scott Heins © Scanpix)

Familien mener, at George Floyd døde som følge af dårligt politiarbejde samt en racismekultur i politistyrken og forskelsbehandling af sorte borgere.

Familien Floyd håber, at søgsmålet vil danne præcedens, så politiet ikke længere "uretmæssigt slår marginaliserede borgere ihjel - særligt sorte folk", som familiens advokat Ben Crump formulerer det.

Demonstrationer i store dele af verden

Sagen fra Minneapolis er gået verden rundt og har affødt store demonstrationer, der har bredt sig langt ud over USA's grænser.

Det gælder blandt andet også her i Danmark.

Black Lives Matter demonstration foran den amerikanske ambassade i København søndag den 7. juni. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Demonstranterne kæmper især mod racisme og politivold, og flere steder har demonstranter også taget kampen op for at få fjernet statuer, som de mener kan sættes i forbindelse med for eksempel slavehandel.

I blandt andet USA, Tyskland og Storbritannien er statuer blevet vandaliseret.

I flere amerikanske byer har den amerikanske præsident Donald Trump sat føderale styrker ind i områder med store protester - og det har i blandt andet Portland i delstaten Oregon ført til sammenstød.

Sådan så ud tidligere på sommeren, hvor journalist Peter Keldorff var i Portland: